Javascript must be enabled for the correct page display

Ervaringen van professionals met het signaleren van kindermishandeling: Een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van onderwijs- en jeugdzorgprofessionals met het signaleren van kindermishandeling

Osinga, Aniek (2022) Ervaringen van professionals met het signaleren van kindermishandeling: Een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van onderwijs- en jeugdzorgprofessionals met het signaleren van kindermishandeling. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Scriptie_Aniek_Osinga_s3370496_definitief.pdf

Download (356kB) | Preview

Abstract

Naar schatting zijn er jaarlijks 90.000 tot 120.000 kinderen in Nederland slachtoffer van kindermishandeling (Alink, et al., 2017). Vroegtijdig signaleren van kindermishandeling is belangrijk om verstrekkende gevolgen bij kinderen in te perken (Grietens et al., 2019). Dit is voor professionals mogelijk ingewikkeld, omdat bij hen sprake kan zijn van onzekerheid rondom dit proces (Gilbert et al., 2009). Dit kan leiden tot onderrapportage van kindermishandeling (Maas & Albrecht, 2014) Een niet-pluis gevoel is een belangrijk signaal voor kindermishandeling (Geeraets & van Leeuwen, 2020). Dit onderzoek beoogt antwoord te geven op de onderzoeksvraag: “Welke ervaringen hebben professionals, uit de onderwijs- en jeugdzorgsector, met het signaleren van kindermishandeling?”. Om in kaart te brengen waar de sterke punten en mogelijke valkuilen liggen in het proces van signaleren van kindermishandeling zijn er acht interviews afgenomen met onderwijs- en jeugdzorgprofessionals. De interviews zijn met behulp van een reflexieve thematische analyse geanalyseerd. De resultaten laten zien dat professionals het signaleren van kindermishandeling een ingewikkeld en beladen proces vinden. Het signaleren an sich en de afweging om wel of niet te melden kan onzekerheid oproepen bij de professionals, omdat het omzetten van een onderbuikgevoel in concrete zorgen en signalen door hen soms als lastig wordt ervaren. Tevens is gebleken dat het eigen referentiekader van professionals objectief signaleren van kindermishandeling mogelijk in de weg staat. Daarnaast is gebleken dat het afhankelijk zijn van andere partijen mogelijk zorgt voor terughoudendheid in melden bij de professionals. Een mogelijke implicatie voor de praktijk is multidisciplinair samenwerken (Ateah et al., 2011).

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Brummelaar, M.D.C. ten
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 20 Jul 2022 07:39
Last Modified: 20 Jul 2022 07:39
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1050

Actions (login required)

View Item View Item