Javascript must be enabled for the correct page display

Verschillen in Friesland: Segmentatie in de Friese samenleving naar verdeling van economisch-, sociaal-, cultureel en persoonskapitaal.

Hospes, Marten (2021) Verschillen in Friesland: Segmentatie in de Friese samenleving naar verdeling van economisch-, sociaal-, cultureel en persoonskapitaal. Master thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Marten Hospes - Sociale segmentatie in Friesland.pdf

Download (903kB) | Preview

Abstract

In onderzoek naar ongelijkheid wordt er in toenemende mate gekeken naar meerdere vormen van kapitaal om segmentatie in de samenleving te verklaren. Economisch kapitaal was al een belangrijke bron van segmentatie, maar sociaal-, cultureel- en persoonskapitaal tellen ook steeds meer mee als dimensie waarop een samenleving segmenteert. Voortbouwend op onderzoek van het SCP (2014) naar segmentatie in de Nederlandse samenleving, wordt in dit onderzoek een verkennend onderzoek gedaan naar de segmentatie in de Friese samenleving op basis van economisch-, sociaal-, cultureel en persoonskapitaal. Friesland onderscheidt zich van de rest van Nederland door een andere demografische samenstelling en de ‘Friese paradox’; hoewel de inwoners van Friesland gemiddeld een lagere sociaaleconomische status hebben, scoren ze wel hoger dan gemiddeld op welzijnsaspecten. De segmentatie is onderzocht met een Latent-Classes-Analyses (LCA) met data van Panel Fryslân, een representatief panel in beheer van het Fries Sociaal Planbureau (FSP), verzameld onder volwassen inwoners van de provincie Friesland. De onderzoekspopulatie bedraagt 1137 respondenten, de vragenlijsten zijn op drie verschillende momenten afgenomen. Uit de LCA blijkt dat er vier segmenten zijn te onderscheiden in Friesland: precariaat, socialen, rijk gepensioneerden en werkenden. Het precariaat is de groep die het minst van alle vier de vormen van kapitaal tot zijn beschikking heeft en daarmee lijkt het de groep die ‘het niet heeft’. De socialen hebben opvallend veel sociaal en cultureel kapitaal, ervaren hun eigen gezondheid als goed, maar op economisch gebied hebben ze relatief weinig hulpbronnen. De rijk gepensioneerden onderscheiden zich vooral op het gebied van economisch kapitaal. Van de andere vormen van kapitaal hebben ze weinig, vooral sociaal kapitaal. Tot slot is er de groep werkenden. Deze groep bestaat vooral uit werkenden en heeft de beschikking over veel persoons,- sociaal- en economisch kapitaal. Daarmee lijkt het de groep die ‘het heeft’.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Wielers, R.J.J.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: Sociologie van Arbeid, Levensloop & Organisatie [Master Sociology]
Date Deposited: 11 Feb 2022 09:04
Last Modified: 11 Feb 2022 09:04
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/157

Actions (login required)

View Item View Item