Javascript must be enabled for the correct page display

Synchronie met een Therapiehond versus Synchronie met een Robothond: wat is het Verschil? Een onderzoek naar de verandering in synchronie bij kinderen met een autismespectrumstoornis en kinderen met het downsyndroom na het volgen van therapie met een therapiehond of een robothond en de verbetering van het sociaal gedrag in het dagelijks leven.

Schouwenaar, Mariëlle (2023) Synchronie met een Therapiehond versus Synchronie met een Robothond: wat is het Verschil? Een onderzoek naar de verandering in synchronie bij kinderen met een autismespectrumstoornis en kinderen met het downsyndroom na het volgen van therapie met een therapiehond of een robothond en de verbetering van het sociaal gedrag in het dagelijks leven. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img] Text
Masterthesis_MarielleSchouwenaar_S3471225.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (680kB)

Abstract

Achtergrond. Synchronie is belangrijk in sociale interacties en heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden. Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) en kinderen met het downsyndroom (DS) komen in interactie vaak niet tot synchronie, vanwege hun problemen in sociale interactie en communicatie. Om de synchronie bij hen tijdens interacties te verbeteren, kan dier-ondersteunde therapie ingezet worden. In dit onderzoek is de verandering in synchronie en sociaal gedrag van kinderen met ASS of DS na het volgen van therapie met een hond vergeleken met therapie met een robothond. Methode. 45 kinderen tussen de 8 en 16 jaar (ASS: n = 22; DS: n = 23) hebben vijf therapiesessies met een hond of robothond gevolgd. De bewegingen van de (robot)hond en het kind zijn continu bijgehouden met accelerometers, waarna met de cross-recurrence quantification analysis synchroniematen zijn berekend. Ouders hebben voor en na de therapie een vragenlijst ingevuld over het sociaal gedrag van hun kind om de verandering in het sociaal gedrag van de kinderen in de twee condities te vergelijken. Resultaten. De synchroniematen DET en LAM zijn significant hoger voor de robothond-kindparen, terwijl de synchroniemaat ENT significant hoger is voor de hond-kindparen. Alle kinderen scoren na de therapiesessies significant hoger op de eerste vijf vragenlijstschalen. Kinderen die therapie volgen met een hond scoren significant hoger op de vragenlijstschaal ‘Prosociaal gedrag’. Conclusies. Hoewel vrijwel alle aspecten van het sociaal gedrag toenemen, ongeacht de therapiesoort, is vooral meer synchronie te zien binnen de robothond-kindparen. Mogelijke verklaringen voor deze uitkomsten worden besproken.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Steen, S. van der
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 01 Feb 2023 09:28
Last Modified: 01 Feb 2023 09:28
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1616

Actions (login required)

View Item View Item