Javascript must be enabled for the correct page display

De Invloed van een Interdependent Self-Construal op de Beoordeling van Argumenten over de Negatieve Gevolgen van Vleesconsumptie

Nijenhuis, Maxime (2023) De Invloed van een Interdependent Self-Construal op de Beoordeling van Argumenten over de Negatieve Gevolgen van Vleesconsumptie. Bachelor thesis, Psychology.

[img]
Preview
Text
Nijenhuis_M_BachelorThesis_Final_Version.pdf

Download (270kB) | Preview

Abstract

Vleesconsumptie is geassocieerd met negatieve gevolgen voor het klimaat en de gezondheid. Om de vleesconsumptie te verminderen kunnen mensen overgehaald worden door middel van overtuigende boodschappen over deze negatieve gevolgen. Er wordt verwacht dat de inhoud van het klimaatargument matcht met het culturele denkraam van de interdependent self-construal omdat beide relationeel-gericht zijn. Het klimaatargument zal daarom bij individuen met een hoge score op de interdependent self-construal tot meer overtuiging leiden dan het gezondheidsargument. In een online experiment (N=116) werden deelnemers geworven via sociale media en willekeurig toegewezen aan de klimaatconditie of gezondheidsconditie. Hierbij luisterden zij naar een audioboodschap over negatieve gevolgen van vleesconsumptie voor het klimaat of de gezondheid. De afhankelijke variabelen waren de beoordelingen van het argument geoperationaliseerd als; sterkte van het argument, de mate waarin iemand zich verantwoordelijk voelt, en de mate waarin iemand zich zorgen maakt. Voor argumentsterkte en verantwoordelijkheid werd er geen significant interactie-effect gevonden tussen de interdependent self-construal en conditie. Wel werd gevonden dat er significant meer zorgen werd gemaakt over het klimaat, maar dit was voor deelnemers met zowel een hoge als lage score op de interdependent self-construal. De individuele verschillen in de interdependent self-construal hebben geen invloed op de beoordeling van de twee verschillende argumenten, op argumentsterkte, verantwoordelijkheid en zorgen maken. Hoewel de resultaten niet overeenkomen met de verwachtingen, biedt de huidige studie inspiratie voor toekomstig onderzoek naar de overtuigende kracht van verschillende argumenten. Omdat de gemiddelde vleesconsumptie van de steekproef laag is, is het noodzakelijk om de resultaten met voorzichtigheid te interpreteren.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Dijkstra, A.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: None [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 06 Feb 2023 15:15
Last Modified: 06 Feb 2023 15:15
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1637

Actions (login required)

View Item View Item