Javascript must be enabled for the correct page display

De invloed van vleesconsumptie op hoe overredende argumenten over de negatieve effecten van vleesconsumptie geëvalueerd worden.

Veen, Sanne van der (2023) De invloed van vleesconsumptie op hoe overredende argumenten over de negatieve effecten van vleesconsumptie geëvalueerd worden. Bachelor thesis, Psychology.

[img]
Preview
Text
_Scriptie Meat consumption Sanne van der Veen S3330249.docx.pdf

Download (273kB) | Preview

Abstract

Introductie. Vleesconsumptie heeft directe en indirecte negatieve gevolgen voor onze gezondheid en dierenwelzijn. In dit onderzoek zal worden gekeken naar overredende argumenten over de negatieve effecten die vleesconsumptie heeft op gezondheid en dierenwelzijn, om inzicht te krijgen in manieren om gedrag te veranderen en vleesconsumptie te verminderen. Methode. Door middel van een gemakssteekproef zijn respondenten (n = 121) geworven vanuit de algemene bevolking. Respondenten zijn willekeurig toegewezen aan één van de twee condities en kregen een boodschap te horen over de negatieve effecten van vleesconsumptie op dierenwelzijn of op gezondheid. De afhankelijke variabelen waren hoe verantwoordelijk iemand zich voelt voor de gevolgen van vleesconsumptie, hoeveel invloed iemand heeft en hoe sterk iemand de argumenten vindt. Mate van vleesconsumptie is meegenomen als moderator en is gebruikt als indicator voor cognitieve dissonantie. Resultaten. Er zijn hoofdeffecten van conditie en vleesconsumptie gevonden, maar niet bij iedere afhankelijke variabele. Mensen met een hoge vleesconsumptie geven aan zich significant minder verantwoordelijk te voelen in de dierenwelzijns conditie, dan in de gezondheidsconditie. Mensen met een lage vleesconsumptie verschillen niet significant tussen de twee condities op mate van verantwoordelijkheid en sterkte van de argumenten. Discussie. Dit onderzoek laat zien dat vleesconsumptie als indicator voor cognitieve dissonantie invloed zou kunnen hebben op de beoordeling van de argumenten, maar dat dit verschilt per afhankelijke variabele en conditie. Verder onderzoek moet uitwijzen in welke mate cognitieve dissonantie de beoordeling van argumenten tegen vleesconsumptie beïnvloedt en wat precies de rol van conditie en afhankelijke variabelen hierin is.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Dijkstra, A.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: None [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 20 Feb 2023 08:51
Last Modified: 20 Feb 2023 08:51
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1702

Actions (login required)

View Item View Item