Javascript must be enabled for the correct page display

Kernkwadranten in het onderwijs: De invloed van de methode Kernkwadranten op de omgang en het denken van leerkrachten over leerlingen met als lastig ervaren gedrag

Kemper, D. (2023) Kernkwadranten in het onderwijs: De invloed van de methode Kernkwadranten op de omgang en het denken van leerkrachten over leerlingen met als lastig ervaren gedrag. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthesis D. Kemper S5117054.pdf

Download (358kB) | Preview

Abstract

Het aantal psychiatrische classificaties en medicatievoorschriften onder jongeren in westerse landen stijgt al jaren. Scholen en leerkrachten spelen vaak een belangrijke rol bij het initiëren van de eerste stappen naar psychiatrische beoordelingen en behandelingen van kinderen. Zolang men de oorzaak van problemen bij het kind zoekt, blijft de onderwijsleersituatie echter onderbelicht. Een mogelijke methode om leerkrachten bewust te maken van factoren in de interactie tussen hunzelf en hun leerlingen is gebaseerd op de Kernkwadranten van Ofman. Het doel van dit onderzoek is om zicht te krijgen op de invloed van een dergelijke interventie op de perceptie van leerkrachten op als lastig ervaren gedrag van leerlingen, en hoe zij hiermee omgaan. Hiervoor zijn dertien interviews afgenomen met leerkrachten uit het speciaal basisonderwijs die de interventie gebaseerd op Kernkwadranten hebben gevolgd. Resultaten laten zien dat het type gedrag dat leerkrachten als lastig ervaren heterogeen van aard is en voornamelijk gaat over gedragingen waar leerkrachten geen grip op hebben. Leerkrachten maken gebruik van diverse strategieën en helpende factoren om als lastig ervaren gedrag in de hand te houden. De invloed van de interventie Kernkwadranten op de perceptie van lastig gedrag en de grip op lastig gedrag is beperkt. Desalniettemin geven alle leraren aan dat ze door de interventie meer bewust zijn geworden van hun eigen rol en dat een dergelijke interventie op basis van kernkwadranten zou kunnen helpen om een positievere kijk op leerlingen (en hun gedrag) te krijgen. Er wordt daarom aanbevolen om de kernkwadrantenmethode in te zetten wanneer men de bewustwording van de rol van de leerkracht wil vergroten bij het omgaan met lastig gedrag en de daarmee samenhangende problematische situaties.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Batstra, L.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 16 Mar 2023 11:56
Last Modified: 16 Mar 2023 11:56
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1809

Actions (login required)

View Item View Item