Javascript must be enabled for the correct page display

Kleinschalige onderwijsvormen en maatwerk in het regulier voortgezet onderwijs in Groningen. Een beschrijvend onderzoek naar de invulling van de ondersteuningsvormen en de ondersteuningsbehoefte van de doelgroep leerlingen

Vries, Marije de (2023) Kleinschalige onderwijsvormen en maatwerk in het regulier voortgezet onderwijs in Groningen. Een beschrijvend onderzoek naar de invulling van de ondersteuningsvormen en de ondersteuningsbehoefte van de doelgroep leerlingen. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
M. de Vries - S3376923 - Masterthesis Orthopedagogiek - definitieve versie.pdf

Download (497kB) | Preview

Abstract

Reguliere scholen van het Samenwerkingsverband Groningen Stad hebben vanaf het schooljaar 2021-2022 ingezet op extra ondersteuning in de vorm van kleinschalige onderwijsvormen en maatwerk voor havo/vwo-leerlingen die (dreigen) uit (te) vallen. Het doel is om schooluitval en doorverwijzing naar het speciaal onderwijs te voorkomen. In de invulling van de extra ondersteuningsvormen zijn de scholen vrij, wel is hen geadviseerd rekening te houden met de aspecten: ruimte, begeleiding en programma. Binnen dit mixed methods onderzoek is inzichtelijk gemaakt hoe de scholen (N = 7 scholen) de extra ondersteuning hebben ingevuld en hoe de drie aspecten terugkomen. Verder is de ondersteuningsbehoefte van de leerlingen (N = 19 leerlingen) op het gebied van de leervoorwaarden, EF en sociaal-emotionele vaardigheden inzichtelijk gemaakt. Op basis van deze gegevens en de theorie is tenslotte bekeken in hoeverre de aangeboden ondersteuning aansluit op de ondersteuningsbehoefte. De meeste scholen bieden een variërend aanbod aan begeleiding, zowel op sociaal-emotioneel gebied als op het gebied van EF en leervoorwaarden. Dit past goed bij de sociale problemen en de problemen op het gebied van EF die zichtbaar zijn. Een aparte ruimte wordt vaak aangeboden, soms als terugtrekplek, soms als plek waar leerlingen veel aanwezig zijn en onderwijs volgen. Gezien de sociale problemen van de leerling moet er zorgvuldig worden omgegaan met het aanbieden van een aparte ruimte als vervanging van het reguliere klaslokaal. De meeste scholen bieden een aangepast programma, dit kan een passende oplossing bieden voor leerlingen met beperkte belastbaarheid.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Kuijper, S.J.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 28 Apr 2023 13:43
Last Modified: 28 Apr 2023 13:43
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1911

Actions (login required)

View Item View Item