Javascript must be enabled for the correct page display

Samen beslissen: De ervaringen van ouders van kinderen met Developmental Coordination Disorder ten aanzien van de gezamenlijke besluitvorming over de verwijzing naar de kinderrevalidatie.

Westrup, Charlotte (2023) Samen beslissen: De ervaringen van ouders van kinderen met Developmental Coordination Disorder ten aanzien van de gezamenlijke besluitvorming over de verwijzing naar de kinderrevalidatie. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthesis Charlotte Westrup.docx (2).pdf

Download (278kB) | Preview

Abstract

Kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD) hebben moeite met het verwerven en uitvoeren van gecoördineerde motorische vaardigheden. De behandeling voor deze kinderen vindt in eerste instantie plaats in de eerstelijnszorg. Wanneer de behandeling onvoldoende effect heeft of wanneer er behoefte is aan diagnostiek en/of een multidisciplinaire behandeling kan een verwijzing naar de kinderrevalidatie plaatsvinden. Revalidatie Friesland (RF) heeft een werkwijze met betrekking tot de samenwerking tussen zorgprofessionals in de eerstelijnszorg en de kinderrevalidatie ontwikkeld, waarbij gezamenlijke besluitvorming met ouders belangrijk is. Er is echter geen onderzoek gedaan naar de gezamenlijke besluitvorming over de verwijzing van kinderen met DCD vanuit de eerstelijnszorg naar de kinderrevalidatie. Het doel van dit onderzoek was om inzicht te krijgen in de ervaringen van ouders van kinderen met DCD, ten aanzien van de gezamenlijke besluitvorming over de verwijzing naar RF. De ervaringen zijn onderzocht door middel van episodische interviews (N=6). Uit de resultaten bleek dat ouders naast over de verwijzing uitgebreid vertelden over zowel de periode ervoor en erna. Hoewel de meeste ouders een keuze hadden over de verwijzing, hebben ze het niet als een keuze ervaren, omdat zij de verwijzing als enige optie zagen. Daarnaast bleek dat ouders behoefte hadden aan meer informatie over het behandeltraject, zowel tijdens het verwijzingsgesprek als tijdens de behandeling bij RF om meer inzicht te krijgen over keuzes die werden gemaakt. Een beperking van het onderzoek was de kleine steekproefgrootte, waardoor de resultaten beperkt gegeneraliseerd konden worden. Voor de praktijk wordt aanbevolen om ouders meer te betrekken tijdens de verwijzing en in het behandeltraject van hun kind, door middel van heldere informatievoorziening. Trefwoorden: Developmental Coordination Disorder (DCD), verwijzing, gezamenlijke besluitvorming, kinderrevalidatie

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Houwen, S.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 23 Jun 2023 14:29
Last Modified: 23 Jun 2023 14:29
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/2046

Actions (login required)

View Item View Item