Javascript must be enabled for the correct page display

Subjectieve schooladviezen? De rol van het gender en het aantal jaar leservaring van leerkrachten in leerkrachtverwachtingen in het basisonderwijs

Zilverberg, Lidewij (2023) Subjectieve schooladviezen? De rol van het gender en het aantal jaar leservaring van leerkrachten in leerkrachtverwachtingen in het basisonderwijs. Master thesis, Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthese_Lidewij Zilverberg.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Achtergrond. Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van individuele leerlingkenmerken bij de totstandkoming van leerkrachtverwachtingen, waaruit leerlingkenmerken zoals gender en SES naar voren komen. De rol van leerkrachtkenmerken in leerkrachtverwachtingen is nog weinig onderzocht en bestaande onderzoeksresultaten zijn niet eenduidig. Doel. Dit onderzoek kijkt naar de rol van het gender en het aantal jaar leservaring van de leerkracht in leerkrachtverwachtingen in het Nederlandse basisonderwijs, waarbij schooladviezen worden gebruikt als operationalisering van leerkrachtverwachtingen. Methode. Zestien vignetten van fictieve leerlingen, waarin enkele achtergrondkenmerken, een motivatiescore en verschillende Cito-scores zijn opgenomen, vormen het onderzoeksinstrument. De data is verzameld via een digitale vragenlijst onder leerkrachten uit groep 7 en 8. Iedere leerkracht heeft een schooladvies gegeven voor tien willekeurige vignetten. Via regressieanalyse is voor iedere leerkracht voor ieder ingevuld vignet de mate van over- of onderadviseren bepaald. Vervolgens is dit per leerkracht gemiddeld. Resultaten. Leerkrachten blijken aanzienlijk van elkaar te verschillen in de schooladviezen die ze aan dezelfde vignetten geven: het verschil tussen de laagst- en hoogstadviserende leerkracht is 2,58 schoolniveaus. Zonder uitschieters is dit verschil 1,26 schoolniveaus. Vrouwelijke leerkrachten blijken gemiddeld onder te adviseren, terwijl mannelijke leerkrachten gemiddeld overadviseren. Leerkrachten met een verschillend aantal jaar leservaring verschillen in mate van onder- en overadviseren. Gender en aantal jaar leservaring vormen geen significant regressiemodel: F(2, 304) = 1,53; p = ,217. Discussie. De verschillen tussen de verwachtingen van leerkrachten kunnen niet verklaard worden door hun gender of aantal jaar leservaring. Verder exploratief onderzoek naar individuele leerkrachtkenmerken die mogelijk samenhangen met leerkrachtverwachtingen wordt aangeraden.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Timmermans, A.C.
Degree programme: Educational Sciences
Differentiation route: Onderwijskunde [Master Educational Sciences]
Date Deposited: 30 Jun 2023 10:21
Last Modified: 30 Jun 2023 10:21
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/2118

Actions (login required)

View Item View Item