Javascript must be enabled for the correct page display

De bruikbaarheid van observatie-instrumenten als toetsingsmethode in het kleuteronderwijs

Janssen, Leoni (2023) De bruikbaarheid van observatie-instrumenten als toetsingsmethode in het kleuteronderwijs. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Thesis L S Janssen S4900987 De bruikbaarheid van observatie-instrumenten als toetsingsmethode in het kleuteronderwijs PDF.pdf

Download (621kB) | Preview

Abstract

Op politiek en wetenschappelijk niveau is er groeiende kritiek ontstaan op het gebruik van gestandaardiseerde kleutertoetsen. In Nederland moeten scholen daarom vanaf 2022 observatie-instrumenten gebruiken bij het volgen van de ontwikkeling van kleuters. Hoewel er weinig bekend is over de percepties van leerkrachten op deze nieuwe vorm van toetsing, bepalen die percepties wel hoe toetsen en toetsresultaten gebruikt worden. Het doel van dit onderzoek was om de percepties van leerkrachten over de bruikbaarheid van het observatie-instrument ‘Kleuter in beeld’ van Cito te onderzoeken. Dit nieuwe toetsingsinstrument werd vergeleken met de oude gestandaardiseerde Kleutertoetsen van Cito. Brown’s CoA-III-A vragenlijst is gebruikt om de percepties te meten. Daarnaast is onderzocht hoe leerkrachten gebruik maken van de kindroute uit ‘Kleuter in beeld’. Het onderzoek toonde aan dat leerkrachten ‘Kleuter in beeld’ bruikbaar vonden voor dezelfde formatieve en summatieve doelen als de oude Kleutertoetsen. Analyse van de CoA-III-A toonde aan dat leerkrachten beide toetsen bruikbaar vonden om het onderwijs te verbeteren en het niveau en de vaardigheden van leerlingen te beoordelen. Zij zagen de toetsen niet als middel om de effectiviteit en kwaliteit van scholen te beoordelen. De correlatie tussen deze doelen liet zien dat leerkrachten de toetsen voor alle doelen, of voor geen van de doelen bruikbaar vonden. Leerkrachten vonden het observatie-instrument daarnaast iets eerlijker en nauwkeuriger. De kindroute werd afwisselend ingezet. De meeste leerkrachten gebruikten de kindroute echter bij minder dan 10% van de leerlingen. Vervolgonderzoek is nodig om een beter begrip te krijgen over de gevonden verschillen.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Frans, N.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 12 Jul 2023 07:27
Last Modified: 12 Jul 2023 07:27
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/2310

Actions (login required)

View Item View Item