Javascript must be enabled for the correct page display

Het effect van het ophalen van negatieve jeugdherinneringen op oordelen over het geheugen en het verband tussen fantasie gevoeligheid en oordelen over verdringing

Ordelman, Malin (2022) Het effect van het ophalen van negatieve jeugdherinneringen op oordelen over het geheugen en het verband tussen fantasie gevoeligheid en oordelen over verdringing. Bachelor thesis, Psychology.

[img]
Preview
Text
BT_MIOrdelman_s3642666.pdf

Download (544kB) | Preview

Abstract

Doel. Het doel van de huidige studie was om meer inzicht te creëren in factoren die het oordeel over het geheugen kunnen beïnvloeden, door de studie van Wessel et al. (2020) te repliceren. Een ander doel was om het verband tussen fantasie gevoeligheid en oordelen over verdringing te onderzoeken. Methode. Studenten vulden vragenlijsten in die van belang waren voor bachelor these projecten. Ook beantwoordden ze een enquête met vragen betreft de compleetheid en toegankelijkheid van hun geheugen, het plezier in hun jeugd en hun overtuigingen over gespecificeerde en ongespecificeerde verdringing. Hierna haalden de studenten 4 of 12 negatieve jeugdherinneringen op. Vervolgens vulden zij de enquête opnieuw in. Resultaten. Een steekproef van 112 participanten is onderzocht. Participanten in de 12-herinneringen conditie hadden het ophalen van herinneringen moeilijker gevonden in vergelijking met participanten in de 4-herinneringen conditie. Verder zijn er geen statistisch significante verschillen tussen de condities gevonden betreffende toegankelijkheid, compleetheid, het ervaren plezier in de jeugd en gespecificeerde en ongespecificeerde verdringing. Daarnaast scoorden participanten gemiddeld hoger op gespecificeerde verdringing in vergelijking met ongespecificeerde verdringing. Fantasie gevoeligheid bleek positief gecorreleerd met oordelen over gespecificeerde verdringing. Conclusie. Er is ondersteunend bewijs gevonden voor de aanname dat mensen het ophalen van meer jeugdherinneringen als moeilijker ervaren. Tevens geeft het statistisch significante verschil tussen de gemiddelden op ongespecificeerde en gespecificeerde verdringing aan dat mensen verdringing op verschillende manieren interpreteren. Daarnaast lijkt fantasie gevoeligheid licht gerelateerd aan oordelen over gespecificeerde verdringing.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Wessel, J.P.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: Cognitive Psychology and Psychophysiology (CPP) [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 28 Feb 2022 07:18
Last Modified: 28 Feb 2022 07:18
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/246

Actions (login required)

View Item View Item