Ruesen, Willemijn (2023) De invloed van cognitieve dissonantie op de beoordeling van argumenten met betrekking tot de negatieve gevolgen van vleesconsumptie. Master thesis, Psychology.
|
Text
Master thesis vleesconsumptie.pdf Download (367kB) | Preview |
Abstract
Introductie. Het eten van vlees heeft verscheidenen negatieve gevolgen voor gezondheid, het klimaat en dierwelzijn. Dit kunnen redenen zijn voor mensen om hun vleesconsumptie te verminderen met verschillende mate van effectiviteit. Er wordt verwacht dat ervaren cognitieve dissonantie invloed heeft op de effectiviteit van de argumenten omdat dit beinvloedt of mensen defensief reageren en de informatie accepteren. Methoden. In een onlineonderzoek (N=172) zijn participanten willekeurig een van de drie condities toegewezen, met een audioboodschap over de negatieve gevolgen van vleesconsumptie op gezondheid, klimaat of dierwelzijn. De afhankelijke variabelen waren boodschap acceptatie, kwetsbaarheid en sterkte van het argument. Ervaren cognitieve dissonantie was de moderator. Resultaten. Er is gevonden dat mensen met een hoge cognitieve dissonantie hoger scoren op kwetsbaarheid dan mensen met een lage cognitieve dissonantie. Er zijn geen significante interactie-effecten gevonden. Discussie. Tegen verwachtingen in waren er geen aanwijzingen voor een defensief reactie van de mensen met een hoge cognitieve dissonantie. Om deze reden kunnen geen conclusies worden getrokken over de invloed van cognitieve dissonantie op de beoordeling van argumenten met betrekking tot de negatieve gevolgen van vleesconsumptie.
Item Type: | Thesis (Master) |
---|---|
Supervisor name: | Dijkstra, A. |
Degree programme: | Psychology |
Differentiation route: | Applied Social Psychology (ASP) [Master Psychology] |
Date Deposited: | 23 Aug 2023 09:16 |
Last Modified: | 23 Aug 2023 09:16 |
URI: | http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/2782 |
Actions (login required)
View Item |