Javascript must be enabled for the correct page display

Een Replicatie van het Think/No-Think Paradigma en het Verband tussen Suppression-Induced Forgetting en een Repressieve Coping Stijl

Boswijk, Anouk (2023) Een Replicatie van het Think/No-Think Paradigma en het Verband tussen Suppression-Induced Forgetting en een Repressieve Coping Stijl. Master thesis, Psychology.

[img]
Preview
Text
s3817474 Masterthese A. Boswijk.pdf

Download (616kB) | Preview

Abstract

Onprettige ervaringen worden liever vergeten. Pogingen om herinneringen niet in het bewustzijn binnen te laten, door middel van suppressie, zorgen er mogelijk voor dat het ophalen van deze herinneringen moeilijker wordt en dat deze uiteindelijk vergeten worden. Dit wordt suppression-induced forgetting (SIF) genoemd en wordt onderzocht binnen het Think/No-Think (TNT) paradigma. Het huidige onderzoek heeft het SIF-effect onderzocht door online onderzoek te repliceren in het laboratorium. Een bijkomend doel was het onderzoeken van het verband tussen een repressieve coping stijl en het SIF-effect. Dit verband is onderzocht, omdat uit eerder onderzoek bleek dat een sterkere repressieve coping stijl in verband staat met een groter SIF-effect. Er namen 54 participanten deel aan de Think/No-Think taak en de same-probe taak. Het herinneren van onderdrukte woorden werd voorkomen door het herinneringsproces volledig te stoppen, ook wel directe suppressie genoemd. Vervolgens vulden de participanten een vragenlijst over repressieve coping in. Participanten herinnerden zich significant minder suppressie woorden dan baseline woorden, het SIF-effect. Ook herinnerden participanten zich significant meer response woorden, het positieve controle effect. Het hebben van een repressieve coping stijl liet geen positief verband zien met een groter SIF-effect. De resultaten zijn van betekenis omdat ze bijdragen aan het vertrouwen in het TNT-paradigma. Concluderend ondersteunt het huidige onderzoek deels eerdere literatuur. Breder vervolgonderzoek is nodig om de robuustheid van het SIF-effect te bepalen. Een aanbeveling voor toekomstig onderzoek is om te kijken naar andere manieren om een repressieve coping stijl te meten, zodat dit verband met het SIF-effect verder onderzocht kan worden.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Wessel, J.P.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: Clinical Psychology (CP) [Master Psychology]
Date Deposited: 10 Oct 2023 12:03
Last Modified: 10 Oct 2023 12:03
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/2900

Actions (login required)

View Item View Item