Javascript must be enabled for the correct page display

Over wie zegt een dossier in de jeugdzorg het meest? Een scoping study naar bestaande literatuur over dossiers en dossiervorming in de jeugdzorg.

Oeffel, Mandy van (2023) Over wie zegt een dossier in de jeugdzorg het meest? Een scoping study naar bestaande literatuur over dossiers en dossiervorming in de jeugdzorg. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Mandy van Oeffel_S2993597_Masterthesis-1.pdf

Download (970kB) | Preview

Abstract

Voor alle jeugdigen in de jeugdzorg stellen hulpverleners een dossier op voor het verzamelen van noodzakelijke informatie ten behoeve van de kwaliteit en continuïteit van de hulpverlening en de verantwoording van de hulpverlener (NVO, 2021; NVO et al., 2018). De kwaliteit van dossiers in de jeugdzorg lijkt echter te wensen over te laten (Farmer & Lutman, 2014; Samenwerkend Toezicht Jeugd, 2015; Slotboom et al., 2014). Klachten van jeugdigen, ouders en hulpverleners over dossiervorming worden naar voren gebracht, maar onderzoek hiernaar is minimaal (Bhugwandass, 2022; Pierre, 2022; Schackmann et al., 2020). Met behulp van een scoping study is antwoord gezocht op de onderzoeksvraag “Wat zegt de huidige literatuur over de ervaringen van jeugdigen, ouders en hulpverleners in het werken met dossiers in de jeugdzorg?’’. Veertien relevante onderzoeken zijn aan de hand van thematische synthese geanalyseerd. De resultaten tonen verschillende naar voren gebrachte thema’s die van invloed zijn op de toegang tot het dossier, het opstellen van het dossier en de inhoud van het dossier. Jeugdigen en ouders ervaren voordelen van toegang tot het dossier, echter ontbreekt dit vaak. Hulpverleners gebruiken het dossier ter verantwoording van hun handelen, echter ervaren zij dat de kwaliteit te wensen over laat. De resultaten kunnen niet worden gegeneraliseerd naar de Nederlandse context, maar geven handvatten voor nieuwe onderzoeken naar ervaringen van jeugdigen en ouders en specifieke doelgroepen. Daarnaast tonen de resultaten het belang van het vergroten van de toegang tot dossiers in de praktijk en trainingen voor hulpverleners in het opstellen en analyseren van dossiers. Keywords: Jeugdzorg, ervaringen, dossier, dossiervorming

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Brummelaar, M.D.C. ten
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 20 Nov 2023 12:34
Last Modified: 20 Nov 2023 12:34
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/2931

Actions (login required)

View Item View Item