Javascript must be enabled for the correct page display

De relatie tussen het temperament van het kind en de mate van mind-mindedness van ouders: de rol van ouderlijke stress als mediator

Gootjes, Inge (2024) De relatie tussen het temperament van het kind en de mate van mind-mindedness van ouders: de rol van ouderlijke stress als mediator. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img] Text
Eindversie Thesis_14012024_Inge Gootjes_S3651487.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (997kB)

Abstract

Wanneer een ouder mind-minded is, heeft dit positieve effecten op de ontwikkeling van het kind. Veel minder is bekend over de voorspellende factoren van mind-mindedness. Huidig onderzoek beoogde meer inzicht te krijgen in de invloed van het temperament van het kind (extraversie, zelfregulering en negatieve emotionaliteit) op mind-mindedness. Daarbij werd ouderlijke stress als mediator meegenomen en geslachtsverschillen van de ouder als moderator. Bestaande data werd gebruikt van de Tracking Adolescents’ Individual Lives Survey- The Next Generation (TRAILS NEXT) studie. Om mind-mindedness te bepalen werden vrij-spel situaties gecodeerd, waarvan 61 interacties tussen ouders en hun 2,5 jaar oude kind. Bovendien werd voor 20 ouder-kind paren 3 aanvullende indices voor mind-mindedness bepaald, namelijk adaptieve communicatie, uitgelokte betrokkenheid en opmerkingen over mentale toestanden door de ouder bepaald. Het temperament van het kind (ECBQ) en ouderlijke stress (NOSI-K) werden gemeten met zelfbeoordelingsvragenlijsten voor de ouders. De resultaten toonde een positieve associatie tussen zelfregulering en adaptieve communicatie. Verder suggereerden de resultaten een positieve relatie tussen negatieve emotionaliteit en ouderlijke stress, hoewel het resultaat slechts trend-level significant was. Bovendien was deze relatie sterker voor moeders dan voor vaders. Verder werden geen relaties gevonden tussen de temperamentkenmerken, ouderlijke stress, mind-mindedness en geslachtsverschillen tussen de ouders. Voor vervolgonderzoek wordt aanbevolen om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zelfregulering en mind-mindedness, met een focus op de adaptieve communicatie. Daarnaast wordt aanbevolen om meer inzicht te krijgen in het verschil tussen vaders en moeders in de relatie tussen negatieve emotionaliteit en ouderlijke stress.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Sluiter-Oerlemans, A.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 29 Jan 2024 10:41
Last Modified: 29 Jan 2024 10:41
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3039

Actions (login required)

View Item View Item