Javascript must be enabled for the correct page display

Behoeften van organisaties ten aanzien van de uitvoering van een vrijwilligerstraining ter ondersteuning van de digitale vaardigheden van kwetsbare plattelandsinwoners

Battjes, Melissa (2024) Behoeften van organisaties ten aanzien van de uitvoering van een vrijwilligerstraining ter ondersteuning van de digitale vaardigheden van kwetsbare plattelandsinwoners. Master thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
MelissaBattjes_Masterscriptie_Sociologie .pdf

Download (806kB) | Preview

Abstract

In onze steeds verder digitaliserende maatschappij hebben kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met een lage sociaaleconomische status en laaggeletterden moeite om bij te blijven, vooral in plattelandsgebieden. Deze digitale ongelijkheid versterkt de bestaande sociale- en gezondheidsongelijkheden. Het REACT-project is opgezet om de digitale exclusie aan te pakken door het ontwikkelen van een training voor medewerkers die vrijwilligers zullen opleiden tot digitale ondersteuners van kwetsbare plattelandsinwoners. Om dit te realiseren tracht deze scriptie de volgende probleemstelling te beantwoorden: Wat is nodig, volgens relevante organisaties, om vrijwilligers op te leiden die kwetsbare inwoners van plattelandsgebieden kunnen ondersteunen bij digitale vaardigheden? Door middel van interviews is in kaart gebracht wat relevante organisaties nodig hebben voor het realiseren van een training. In totaal zijn er twaalf interviews afgenomen met veertien participanten die allemaal ervaring hebben met het werken met vrijwilligers. De verzamelde data zijn geanalyseerd middels een thematische analyse. Om de probleemstelling te beantwoorden is er onderscheid gemaakt tussen de behoeften en voorwaarden van organisaties, vrijwilligers en de doelgroep vanuit het perspectief van de participanten. Organisaties hebben behoefte aan deskundigheid, zoals didactische vaardigheden, en een goede voorbereiding van de medewerkers kan hierbij helpen. Voor het faciliteren van de training moeten organisaties over een geschikte ruimte beschikken uitgerust met een projectiescherm en/of flip-over. Voor de vrijwilligerstraining is het van belang dat deze laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen. Om succesvol digitale exclusie te beperken door middel van getrainde vrijwilligers moeten organisaties ook rekening houden met de behoeften van vrijwilligers. Hierbij kan een coördinator een prominente rol spelen voor een goede samenwerking met vrijwilligers. Verder kan individuele hulp van vrijwilligers, die voldoen aan een bepaald gewenst profiel, het leerproces van de doelgroep bij het verbeteren van digitale vaardigheden bevorderen. Tot slot suggereren participanten dat de behoefte aan digitale ondersteuning in plattelandsgebieden niet groter is dan elders. De focus moet niet alleen op het platteland liggen, maar ook op andere gebieden. Uiteindelijk is het doel om iedereen de kans te geven om digitale ondersteuning te krijgen waardoor digitale inclusie wordt bevorderd en iedereen kan deelnemen aan de digitalisering van de samenleving.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Steverink, B.J.M.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: Sociologie van Gezondheid, Zorg en Welzijn [Master Sociology]
Date Deposited: 22 Mar 2024 09:46
Last Modified: 22 Mar 2024 09:46
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3255

Actions (login required)

View Item View Item