Javascript must be enabled for the correct page display

Sekse- en genderverschillen onder ouderen met een lage sociaaleconomische status bij de percepties op positieve gezondheid

Kroes, N.L. (2023) Sekse- en genderverschillen onder ouderen met een lage sociaaleconomische status bij de percepties op positieve gezondheid. Bachelor thesis, Psychology.

[img] Text
BachelorThesis_NLKroes_S4379829.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Uit onderzoek blijkt dat er onder ouderen sekseverschillen zijn rondom positieve gezondheid. Binnen onderzoek naar sekseverschillen is het belangrijk om bewust te zijn van de begrippen sekse en gender. Iemands sekse wordt bepaald op basis van biologische kenmerken, gender door de sociaal-culturele context. Vrouwen relateren vaak aan het feminiene gender, mannen aan het masculiene gender. Er is in dit onderzoek gekeken naar in hoeverre er sekse- en genderverschillen zijn onder ouderen met een lage sociaaleconomische status (SES), bij interviews over hun percepties op positieve gezondheid. Ook is er onderzocht in hoeverre er sekseverschillen zijn met betrekking tot positieve gezondheid. Dit is kwalitatief onderzocht onder negentien Nederlandse participanten, door middel van foto-elicitatie interviews. Deze interviews zijn geanalyseerd door het coderen van feminiene en masculiene eigenschappen en gedragingen. De resultaten suggereren dat ouderen met een lage SES van de vrouwelijke sekse meer feminiene karaktereigenschappen en gedragingen laten zien, zoals zorgzaam, sociaal en familiegericht. Ouderen met een lage SES van de mannelijke sekse laten meer masculiene karaktereigenschappen en gedragingen zien, zoals ambitieus, zelfredzaam, assertief en onafhankelijk. Daarnaast lijken er sekseverschillen te zijn in het voorkomen van thema’s rondom positieve gezondheid. Aanpassingsvermogen, sociale, fysieke en mentale gezondheid kwamen meer bij vrouwen voor, zelfredzaamheid meer bij mannen. De onderzochte ouderen lijken dus overeen te komen met hun sekse en het sociaal-cultureel bijpassende gender, en er lijken sekseverschillen te zijn met betrekking tot positieve gezondheid. De foto-elicitatie onderzoeksmethode is een sterkte aan dit onderzoek, wel moet er rekening gehouden worden met de lage generaliseerbaarheid.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Goedendorp, M.M.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: None [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 22 Apr 2024 12:51
Last Modified: 22 Apr 2024 12:51
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3310

Actions (login required)

View Item View Item