Javascript must be enabled for the correct page display

Balanceren na Herstel: de Relatie tussen Stress en Welzijn, en de Rol van Probleemgerichte Coping en Sociale Steun bij Jongeren in Remissie van Angst en Depressie

Mulder, Elina Liza (2024) Balanceren na Herstel: de Relatie tussen Stress en Welzijn, en de Rol van Probleemgerichte Coping en Sociale Steun bij Jongeren in Remissie van Angst en Depressie. Master thesis, Psychology.

[img] Text
MasterThesisS4835263-.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (1MB)

Abstract

Jongeren in remissie van angst en/of depressie ervaren verminderd welzijn en lopen een verhoogd risico op terugval. Omdat welzijn wordt beschouwd als een voorspeller voor het behouden van remissie, is het van belang om factoren te onderzoeken die samenhangen met welzijn. Op basis van de literatuur werden er associaties verwacht tussen stress, probleemgerichte coping en sociale steun met welzijn, evenals een potentiële beschermende rol van probleemgerichte coping en sociale steun in de relatie tussen stress en welzijn. De cross-sectionele verbanden werden onderzocht binnen een steekproef van 178, overwegend vrouwelijke, jongeren in remissie van angst en/of depressie (Mleeftijd = 18.76, SD = 1.70). Welzijn, stress, probleemgerichte coping en sociale steun werden beoordeeld door respectievelijk de Mental Health Continuüm-Short Form, de Perceived Stress Scale, de probleemgerichte schalen van de Utrechtse Coping Lijst en de Perceived Social Support Scale. Resultaten van hiërarchische meervoudige lineaire regressieanalyse toonden aan dat stress een significant negatieve voorspeller was van welzijn, terwijl probleemgerichte coping en sociale steun significante positieve voorspellers waren. Er werden geen significante interactie-effecten waargenomen. De bevindingen verrijken de bestaande literatuur door deze verbanden voor het eerst te bevestigen bij jongeren in remissie, waarmee ze een waardevolle basis bieden voor replicatie in een grotere steekproef. Vervolgonderzoek kan meer inzicht verschaffen in de rol van stress, probleemgerichte coping en sociale steun als effectieve strategieën voor het bevorderen van welzijn in terugvalpreventie, met als streven het behouden van remissie.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Bennik, E.C. and Kooiman, B.E.A.M.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: Clinical Psychology (CP) [Master Psychology]
Date Deposited: 07 May 2024 08:09
Last Modified: 07 May 2024 08:09
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3335

Actions (login required)

View Item View Item