Javascript must be enabled for the correct page display

Vriendschap en sociale acceptatie in de klas: Een sociale netwerkanalyse van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften en hun vrienden

Looijenga, Elbrich (2024) Vriendschap en sociale acceptatie in de klas: Een sociale netwerkanalyse van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften en hun vrienden. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
MasterthesisElbrichLooijengaS4080777.pdf

Download (624kB) | Preview

Abstract

Kleuters met extra ondersteuningsbehoeften (EOB) worden vaak minder sociaal geaccepteerd en hebben minder vriendschappen dan hun reguliere klasgenoten. Vriendschappen en sociale acceptatie vinden plaats binnen een klassencontext en kunnen dus gedeeltelijk verklaard worden door de dynamiek in de klas en de structuur van het netwerk. Om recht te doen aan de complexe dynamiek in een klas, is onderzoek op groepsniveau nodig naar kenmerken die mogelijk een rol spelen in sociale acceptatie en vriendschappen van kleuters met EOB. Met de sociale netwerkbenadering kunnen sociale structuren worden verklaard en kunnen kenmerken op groepsniveau worden onderzocht; zoals de hechtheid van vriendschappen en populariteit van vrienden. Om te achterhalen in hoeverre kinderen elkaar sociaal accepteren en bevriend zijn met elkaar, is de Peer Rating Scale afgenomen bij 400 kleuters in het regulier onderwijs. Door middel van de eigenvectorcentraliteit is populariteit van vrienden onderzocht en door middel van de Lokale Clusteringscoëfficiënt is gekeken naar de mate waarin iemands vrienden ook bevriend zijn met elkaar (transitiviteit). De resultaten toonden aan dat kinderen met EOB inderdaad minder sociaal geaccepteerd worden en minder vriendschappen hebben dan hun reguliere klasgenoten. Tegen de verwachtingen in lijken kinderen met EOB op basis van dit onderzoek bevriend te zijn met populaire klasgenoten. Vriendschapsclusters van kinderen met EOB lijken minder hecht dan die van reguliere klasgenoten. In de discussie wordt aanbevolen voor vervolgonderzoek niet alleen hechtheid van vriendenclusters te onderzoeken, maar ook de hechtheid van het hele netwerk. Kernwoorden: sociale acceptatie, vriendschap, kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte, jonge leerlingen, sociale netwerk analyse, netwerkkenmerken, populariteit, hechtheid.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Rademaker, F.C. and Frans, N.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 14 Jun 2024 06:33
Last Modified: 14 Jun 2024 06:33
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3397

Actions (login required)

View Item View Item