Javascript must be enabled for the correct page display

Gedragsintenties van het speciaal onderwijs tegenover het realiseren van inclusiever onderwijs: Onderzoek naar de Theory of Planned Behavior

Struik, Iris van der (2024) Gedragsintenties van het speciaal onderwijs tegenover het realiseren van inclusiever onderwijs: Onderzoek naar de Theory of Planned Behavior. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
VanDerStruikS5361842ThesisKans1PDF.pdf

Download (781kB) | Preview

Abstract

Nederland streeft naar meer inclusief onderwijs. De inzet van kennis en expertise van het speciaal onderwijs in het regulier onderwijs kan daarin helpend zijn, maar tot op heden wordt dit nauwelijks ingezet en er vindt weinig uitwisseling plaats. Een positieve gedragsintentie om een samenwerking aan te gaan is de eerste stap naar meer inclusief onderwijs. Het doel van dit onderzoek is om meer zicht te krijgen op de gedragsintentie rondom samenwerking tussen het speciaal en regulier onderwijs, middels de Theory of Planned Behavior (TPB), en de huidige manier van samenwerking tussen het regulier en speciaal onderwijs. Er is een cross-sectioneel onderzoek uitgevoerd. Er is data verzameld van ruim 477 onderwijsondersteunende en onderwijsgevende personeelsleden via een online vragenlijst. Over het algemeen zijn de gedragsintenties van ondersteunend- en onderwijsgevend personeel tegenover het samenwerken met het regulier onderwijs neutraal. De waargenomen gedragscontrole is de sterkste voorspeller van de gedragsintentie. Concluderend blijkt de TPB een goed model dat de gedragsintenties voorspelt. Dit betekent dat onderwijsondersteunende en onderwijsgevende personeelsleden met een groter competentiegevoel sneller geneigd zijn om de samenwerking met het regulier aan te gaan. Daarnaast blijkt dat er momenteel nog weinig samenwerking plaatsvindt. Dit komt doordat leerlingen van het speciaal onderwijs niet in aanmerking komen voor het regulier onderwijs of er is geen reden voor. Samenwerking gebeurd voornamelijk bij een (terug)plaatsing van een leerling in het regulier of speciaal onderwijs. Het ondersteunend- en onderwijsgevend personeel is niet tevreden over de huidige manier van samenwerken.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Boer, A.A. de
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 18 Jun 2024 08:31
Last Modified: 18 Jun 2024 08:31
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3412

Actions (login required)

View Item View Item