Javascript must be enabled for the correct page display

Eerste ervaringen van professionals met de Verlengde Opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen: Een kwalitatief onderzoek

Hogendoorn, Anna Aline (2024) Eerste ervaringen van professionals met de Verlengde Opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen: Een kwalitatief onderzoek. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
MasterthesisAnnaHogendoornS4507126.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

In 2023 kwamen in Nederland 5.804 alleenstaande gevluchte minderjarigen (AMV’ers) aan. Tot 2023 dienden de jongeren met het bereiken van de 18-jarige leeftijd normaliter de woonvoorzieningen voor AMV’ers te verlaten en zonder of met verminderde begeleiding te leven, wonen en werken in Nederland. Per 1 januari 2023 is de Verlengde Opvang in werking getreden: een regeling waardoor alleenstaande gevluchte jongeren die een verblijfsvergunning hebben tot 21-jarige leeftijd aanspraak mogen maken op begeleiding en bijkomende huisvesting voor AMV’ers. Dit onderzoek focust op de eerste ervaringen van professionals die betrokken zijn bij de Verlengde Opvang. In drie focusgroepen is in totaal 23 met professionals gesproken over de uitwerking van de VO-regeling in hun organisatie en hun ervaringen met de regelgeving, sterke punten en knelpunten van de VO-regeling. De focusgroepen zijn getranscribeerd, gecodeerd en thematisch geanalyseerd. Resultaten tonen dat de regeling per gemeente en organisatie anders vorm krijgt. De extra tijd, geboden continuïteit en samenwerking met ketenpartners worden overwegend als positief ervaren. Als grootste knelpunt kwam de gebrekkige doorstroming van jongeren naar voren, naast onduidelijkheid over de invulling van de regeling, overbelasting van het asielsysteem, veranderde begeleidbaarheid bij jongeren en moeizame samenwerking met ketenpartners. Geconcludeerd kan worden dat de ervaringen van professionals onderling verschillen. Dit verkennende onderzoek is één van de eerste onderzoeken naar de Verlengde Opvang. Resultaten kunnen gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling van de Verlengde Opvang. Vervolgonderzoek kan de ervaring van jongeren met de VO-regeling in kaart brengen en de ontwikkeling van de regeling monitoren.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Smit, M. and Hacquebord, L.N.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 18 Jun 2024 11:39
Last Modified: 18 Jun 2024 11:39
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3418

Actions (login required)

View Item View Item