Javascript must be enabled for the correct page display

De Invloed van Moeilijke Levensgebeurtenissen op de mate van Mind-Mindedness van de Ouder en de Modererende Rol van Sociale Steun

Doetjes, Danique (2024) De Invloed van Moeilijke Levensgebeurtenissen op de mate van Mind-Mindedness van de Ouder en de Modererende Rol van Sociale Steun. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img] Text
DaniqueDoetjesbachelorthesisS4927559.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (545kB)

Abstract

Het concept van mind-mindedness verwijst naar de mate waarin een verzorger afgestemd is op de mentale toestand van hun kind (Meins, 1997). Onderzoek toont aan dat mind-mindedness van ouders een positieve invloed heeft op de ouder-kind relatie en de ontwikkeling van het kind (Fishburn et al., 2022). Het huidige onderzoek gaat in op de invloed van traumatische levensgebeurtenissen op de mate van mind-mindedness van ouders. Daarnaast wordt geanalyseerd of het niveau van sociale steun van invloed is op dit verband. Voor dit onderzoek werd een deelsteekproef van N = 61 ouders getrokken uit de TRacking Adolescents' Individual Lives Survey Next (TRAILS Next) cohortstudie. Een video-observatie van een vrijspelsituatie van ouders tijdens interactie met hun 30 maanden oude kind werd gecodeerd voor drie indices: adaptieve communicatie, betrokkenheid van het kind en innerlijke gesprekken (Fishburn et al., 2022). Meervoudige regressieanalyses werden gebruikt om de relatie tussen moeilijke levensgebeurtenissen en mind-mindedness en de invloed van de modererende variabele sociale steun te onderzoeken. De resultaten gaven aan dat er geen significant effect was van moeilijke levensgebeurtenissen op mind-mindedness, met uitzondering van een marginaal significant effect voor de relatie tussen moeilijke levensgebeurtenissen en adaptieve communicatie. Verder bleek sociale steun geen significant effect te hebben op het verband. Desondanks was het onderzoek nuttig, omdat het een waardevolle bijdrage leverde aan het onderzoeksveld door het gebruik van de nieuwe observatiemethode. Het wordt aanbevolen om verder onderzoek uit te voeren met een grotere steekproefomvang, aangezien de huidige studie een relatief kleine steekproefomvang had.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Sluiter-Oerlemans, A.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 25 Jun 2024 10:16
Last Modified: 25 Jun 2024 10:16
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3459

Actions (login required)

View Item View Item