Javascript must be enabled for the correct page display

De invloed van mind-mindedness van ouders op de sociaal-communicatieve vaardigheden van het kind en de modererende rol van het geslacht van het kind

Drost, L.M. (2024) De invloed van mind-mindedness van ouders op de sociaal-communicatieve vaardigheden van het kind en de modererende rol van het geslacht van het kind. Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img] Text
Bachelorwerkstuk-Leonie-Drost.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (477kB)

Abstract

Deze kwantitatieve studie richtte zich op de relatie tussen mind-mindedness en sociaal-communicatieve vaardigheden en de invloed van geslacht op deze relatie. De onderzoeksvraag was: "In welke mate is ouderlijke mind-mindedness gerelateerd aan de sociaal-communicatieve vaardigheden van kinderen en wordt dit verband gemodereerd door het geslacht van het kind?" Mind-mindedness is een aspect van opvoeding dat verwijst naar de neiging van een verzorger om een kind te behandelen als een individu met een eigen geest. Gegevens uit de Tracking Adolescents Individual Lives Survey - Next generational cohort study (TRAILS NEXT) werden gebruikt. Met behulp van resultaten van video-observaties van ouders en kinderen op de leeftijd van 3 en 30 maanden, werden mind-mindedness en sociaal-communicatieve vaardigheden bepaald. Uit de resultaten is gebleken dat ouderlijke mind-mindedness niet gerelateerd was aan de sociaal-communicatieve vaardigheden van het kind. Bovendien werd er in deze studie geen modererend effect van geslacht gevonden. Er was een klein verschil in invloed dat suggereerde dat er mogelijk een verband is tussen mind-mindedness en sociaal-communicatieve vaardigheden bij jongens, maar niet bij meisjes. Dit verschil was echter niet significant, wat aangeeft dat er geen modererend effect van het geslacht van het kind was. Meer onderzoek is nodig om dit mogelijke verschil te testen en de relatie tussen mind-mindedness en sociaal-communicatieve vaardigheden verder te verkennen. Hierbij is het gebruik van grotere steekproeven, het focussen op specifieke aspecten van sociaal-communicatieve vaardigheden en het bestuderen van verschillende leeftijdsgroepen van belang.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Sluiter-Oerlemans, A.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 25 Jun 2024 10:21
Last Modified: 25 Jun 2024 10:21
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3466

Actions (login required)

View Item View Item