Javascript must be enabled for the correct page display

Hypothesetoetsing in pedagogisch onderzoek: een vergelijkend replicatieonderzoek naar de bewijsvoering van klassieke en Bayesiaanse statistiek

Naber, A. T. (2024) Hypothesetoetsing in pedagogisch onderzoek: een vergelijkend replicatieonderzoek naar de bewijsvoering van klassieke en Bayesiaanse statistiek. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Thesis-Agnes-Naber-S5374391.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Inleiding: Het doel van de wetenschap is waarheidsvinding, waarbij de betrouwbaarheid van onderzoek kan worden getoetst door replicatie. Deze studie repliceert het pedagogisch onderzoek Reducing bullying through empathy training: the effect of teacher’s passive presence? van Palade en Pascal (2023) om de verschillen tussen klassieke en Bayesiaanse statistiek in hypothese-ondersteuning te analyseren. Methode: De beschrijvende statistieken, correlaties, ANOVA's en regressies uit de oorspronkelijke studie werden gerepliceerd. Daarnaast werden Bayesfactoren berekend om de bewijskracht voor zowel de nul- als alternatieve hypothese te evalueren. Resultaten: De beschrijvende statistieken en correlaties waren reproduceerbaar, de ANOVA's en regressies niet. De Bayesiaanse resultaten waren grotendeels consistent met de klassieke bevindingen. Er werden weinig verschillen gevonden in de conclusies over de interventie-effecten op empathie, verbaal en fysiek pesten, en empathie als voorspeller van pesten. De Bayesiaanse analyse leverde echter een aanvullende conclusie op: er was geen interventie-effect op fysiek pesten. Conclusie/discussie: Deze studie benadrukt het belang van replicatie en het gebruik van Bayesiaanse statistiek naast klassieke statistiek. De bevindingen tonen aan dat de overeenstemming tussen beide methoden het bewijs versterkt. Bovendien biedt de Bayesiaanse analyse extra inzichten door uitspraken mogelijk te maken over zowel de alternatieve hypothese (een interventie-effect) als de nulhypothese (geen interventie-effect). Dit resulteert in een completer beeld dan klassieke statistiek, die geen onderscheid maakt tussen het ontbreken van bewijs en bewijs van geen effect. Aanbevelingen: Een conceptuele replicatie met een grotere steekproef en aanvullende variabelen, zoals de rol van de leerkracht en geslacht, wordt aanbevolen voor beter inzicht in de relatie tussen empathie, verbaal en fysiek pesten, en voor verbeterde generaliseerbaarheid van de bevindingen.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Field, S.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Ethics and Education: philosophy, history and law [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 28 Jun 2024 08:45
Last Modified: 28 Jun 2024 08:45
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3494

Actions (login required)

View Item View Item