Javascript must be enabled for the correct page display

Krap bij kas, klem in traditie: een onderzoek naar het verband tussen bestaansonzekerheid en traditionele gezinsrolopvattingen en de rol van statusangst

Zijlstra, Brechtje (2024) Krap bij kas, klem in traditie: een onderzoek naar het verband tussen bestaansonzekerheid en traditionele gezinsrolopvattingen en de rol van statusangst. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Zijlstra---BAW-eindversie-PDF.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Hoewel Nederland vaak als voorbeeld wordt gezien op het gebied van gendergelijkheid, blijkt dat mannen en vrouwen zich nog altijd vasthouden aan traditionele gezinsrollen. Dit bachelorwerkstuk onderzoekt of bestaansonzekere mensen achterblijven in de ontwikkeling naar moderne gezinsrollen en zich meer vasthouden aan traditionele gezinsrollen. Bestaansonzekerheid, gedefinieerd als het ontbreken van voldoende financiële middelen om in basisbehoeften te voorzien, treft 1 op de 6 volwassenen in Nederland. Dit onderzoek richt zich specifiek op hoe statusangst het verband tussen bestaansonzekerheid en traditionele gezinsrolopvattingen kan verklaren. Om dit te onderzoeken is een lineaire regressieanalyse uitgevoerd middels data afkomstig uit het LISS Panel. Dit is een longitudinale dataset waarbij een vast panel vragenlijsten invult. De steekproef bestaat uit huishoudhoofden boven 18 jaar (N = 323). De onderzoeksresultaten tonen aan dat naarmate mensen meer bestaansonzekerheid ervaren, zij een klein beetje meer traditionele gezinsrolopvattingen hebben. Ook blijkt dat naarmate mensen een grotere mate van bestaansonzekerheid ervaren, hun gevoel van statusangst toe neemt. Statusangstige mensen zijn bovendien ook traditioneler in hun opvattingen over gezinsrollen. De bevindingen bieden gedeeltelijke ondersteuning voor de verwachte mediërende rol van statusangst. De effecten zijn echter allemaal vrij klein. Mogelijk is dit een gevolg van de manier waarop bestaansonzekerheid is gemeten in dit bachelorwerkstuk. Er zijn weinig mensen in de steekproef die veel bestaansonzekerheid ervaren, terwijl cijfers van de werkelijkheid anders doen lijken. Een aanbeveling voor toekomstig onderzoek is om een bredere definitie te gebruiken van bestaansonzekerheid. Op die manier worden verschillende kanten van het begrip belicht en wordt de kans op sociaal wenselijkheid verminderd. Een beleidsaanbeveling is om toegang tot basisbehoeften, zoals voedselbanken, te verbeteren om bestaansonzekerheid te verminderen en indirect gendergelijkheid te bevorderen.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Smaniotto, R.C.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 03 Jul 2024 14:33
Last Modified: 03 Jul 2024 14:33
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3638

Actions (login required)

View Item View Item