Javascript must be enabled for the correct page display

De smaakmakers van verandering: kennis en de sociale omgeving als drijfveren voor vleesvermindering

Sikkes, Jorna (2024) De smaakmakers van verandering: kennis en de sociale omgeving als drijfveren voor vleesvermindering. Bachelor thesis, Sociology.

[img] Text
Sikkeseindversiescriptie.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (6MB)

Abstract

De vleesconsumptie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Als gevolg daarvan zijn er negatieve veranderingen ontstaan op gebied van het klimaat, volksgezondheid en dierenwelzijn. Hoewel het bewustzijn over de gevolgen van de vleesproductie en -consumptie lijkt te groeien, blijft de vraag naar vlees hoog. Dat komt deels omdat de consumptie van vlees diepgeworteld is in de tradities en cultuur van samenlevingen. Hoewel eerder onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van vlees een centrale rol speelt bij klimaatverandering, gezondheidsproblemen en dierenleed, is nog niet veel onderzoek gedaan naar de drijfveren die zorgen voor een vermindering van deze consumptie. Om dat gat te dichten wordt in dit onderzoek uitgezocht of het hebben van kennis over de gevolgen van vleesproductie en -consumptie bepalend is voor de intentie om minder of geen vlees te eten en wat voor rol de invloed van de sociale omgeving hierin speelt. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Heeft kennis over de gevolgen van vleesproductie en -consumptie invloed op de intentie om minder of geen vlees te eten? Om antwoord te kunnen geven op de vraag zijn gegevens verzameld door middel van het verspreiden van een vragenlijst. De gegevens zijn in 2021 verzameld en vrijgegeven door het Voedingscentrum. De uiteindelijke steekproef bestaat uit 884 Nederlandse vleeseters en flexitariërs van 18 jaar en ouder. Er is een logistische regressieanalyse uitgevoerd om tot resultaten te komen. Uit de resultaten is gebleken dat mensen met meer kennis over de gevolgen van vleesproductie en -consumptie eerder de intentie hebben om minder of geen vlees te eten dan mensen die minder kennis hebben. Verder bleek dat de intentie om vleesconsumptie te minderen of stoppen groter is voor mensen waarvan de sociale omgeving ook minder of geen vlees eet. Als laatste is geen bewijs gevonden voor de verwachting dat de positieve impact van kennis over de gevolgen van vleesproductie en -consumptie op die intentie om minder of geen vlees te eten toeneemt als de vleesconsumptie van de sociale omgeving toeneemt. Het advies is om verdere aandacht te besteden aan deze interactie om subgroepen in de bevolking te identificeren die vatbaarder zijn voor bepaalde soorten interventies. Dat kan bijdragen aan het ontwikkelen van effectieve interventies en beleidsmaatregelen om de vleesconsumptie te verminderen.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Veen, K. van
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 03 Jul 2024 14:35
Last Modified: 03 Jul 2024 14:35
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3639

Actions (login required)

View Item View Item