Javascript must be enabled for the correct page display

Voedselkeuzes in Transitie: Een Onderzoek naar de Bereidheid tot het Reduceren van Vleesconsumptie

Boudesteijn, Mirthe (2024) Voedselkeuzes in Transitie: Een Onderzoek naar de Bereidheid tot het Reduceren van Vleesconsumptie. Bachelor thesis, Sociology.

[img] Text
Voedselkeuzes-in-Transitie-BAW.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (2MB)

Abstract

In veel westerse culturen is het consumeren van vlees heel gebruikelijk in het dagelijkse dieet (Chen, 2023). Het consumeren van vlees gaat echter vaak gepaard met factoren als uitstoot van broeikasgassen, negatieve gezondheidsuitkomsten en slechte leefomstandigheden voor dieren. Onder andere vanwege klimaatdoelstellingen is het zaak dat er op korte termijn een overgang plaatsvindt van dierlijke naar plantaardige eiwitten, ook wel de eiwittransitie genoemd (Gezondheidsraad, 2023). Het begrijpen van de processen die de bereidheid tot het reduceren van vleesconsumptie beïnvloeden is daarom cruciaal voor het bevorderen van deze eiwittransitie. Het doel van deze studie is om daaraan bij te dragen en met behulp van bestaande literatuur en een dataset van het Voedingscentrum de relatie te onderzoeken tussen gehechtheid aan vleesconsumptie en de bereidheid om vleesconsumptie te verminderen. Daarbij wordt er gekeken welke rol het bewustzijn van de gevolgen van vleesconsumptie speelt binnen dit verband. De bevindingen wijzen erop dat zowel gehechtheid aan vlees als bewustzijn van de gevolgen sterke voorspellers zijn van de bereidheid om vleesconsumptie te verminderen. Specifiek is een sterke gehechtheid aan vleesconsumptie geassocieerd met een lagere bereidheid om de consumptie te verminderen, terwijl een groter bewustzijn van de negatieve gevolgen gepaard gaat met een hogere bereidheid om dit te doen. Tevens zwakt een groter bewustzijn van de gevolgen, de negatieve invloed van de gehechtheid aan vleesconsumptie op de bereidheid om minder vlees te consumeren af. Dit onderzoek draagt hiermee bij aan het bredere begrip van consumentengedrag met betrekking tot vleesconsumptie en biedt praktische aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Zoals het doen van longitudinaal onderzoek naar de gemeten aspecten of het includeren van culturele verschillen in het onderzoek, om zo sterker bewijs te leveren voor toekomstige interventies.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Veen, K. van
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 04 Jul 2024 14:52
Last Modified: 04 Jul 2024 14:52
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3655

Actions (login required)

View Item View Item