Javascript must be enabled for the correct page display

Een kwalitatief onderzoek naar de verschillen in hulphondorganisaties: Wat vinden jongeren met mentale problemen belangrijk?

Voss, Lisanne (2024) Een kwalitatief onderzoek naar de verschillen in hulphondorganisaties: Wat vinden jongeren met mentale problemen belangrijk? Bachelor thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Definitieve-versie-Bachelorwerkstuk-Lisanne-Voss-s4107551.pdf

Download (654kB) | Preview

Abstract

Het aantal jongeren met psychische problemen neemt toe. Voor jongeren in langdurige zorg waarbij behandelingen tot nu toe weinig tot geen effect hebben, kan een psychosociale hulphond een oplossing zijn. Het aanvragen van een psychosociale hulphond is echter een ingewikkeld proces en deze kwetsbare jongeren moeten zelf een keuze maken in welke hulphondenorganisatie bij hen past. Deze kwalitatieve studie had als doel te achterhalen wat adolescenten belangrijk vinden bij het kiezen van een hulphondenorganisatie en of dit overeenkomt met hoe hulphondenorganisaties zichzelf presenteren. Door middel van semigestructureerde interviews met 7 hulphondenorganisaties en 9 jongeren werden de gegevens geanalyseerd met behulp van de constante vergelijkingsmethode. Dit omvatte open, axiale en selectieve codering om thema's te identificeren. Uit de resultaten bleek dat adolescenten 9 verschillende aspecten in een hulphondenorganisatie waarderen. De meeste jongeren noemden de band die ze hebben met de begeleider als belangrijk, gevolgd door de kosten en algemene kenmerken van een organisatie. De organisaties noemden zeven verschillende aspecten in hun visie. De overeenkomsten van belangrijke aspecten die door adolescenten en organisaties worden genoemd betreffen de kosten van een organisatie, de kwaliteit van een organisatie en het bieden van maatwerk. De conclusie is dus dat adolescenten veel aspecten belangrijk vinden in een organisatie en dit komt deels overeen met hoe organisaties zichzelf presenteren. De bevindingen zijn echter moeilijk te generaliseren vanwege de beperkte steekproef. Een aanbeveling voor de praktijk die voortkomt uit de resultaten is dat hulphondenorganisaties meer aandacht moeten besteden aan het opbouwen van een band met cliënten.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Steen, S. van der
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Bachelor Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 05 Jul 2024 08:46
Last Modified: 05 Jul 2024 08:46
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3673

Actions (login required)

View Item View Item