Heeling, Britt (2024) Veranderingen in Vleesconsumptie: De rol van de sociale omgeving en kennis. Bachelor thesis, Sociology.
|
Text
Heeling-Britt---Bachelorwerkstuk-.pdf Download (4MB) | Preview |
Abstract
De planetaire draagkracht van de aarde staat onder druk. Dit komt deels door de huidige vleesproductie, want die heeft veel negatieve gevolgen voor het milieu. Hierdoor is het van belang dat de consumptie van dierlijke eiwitten vermindert en dit plaats maakt voor de consumptie van plantaardige eiwitten. Echter, de mens wijkt niet graag af van zijn voedingspatroon. Het veranderen van iemand zijn eetpatroon blijkt dan ook vrij lastig te zijn. Doordat het veranderen van iemand zijn eetpatroon zo lastig is, is het van belang om te onderzoeken welke factoren de mens beïnvloedt om minder vlees te consumeren en zo van zijn oorspronkelijke eetpatroon af te stappen. Dit onderzoek focust op de invloed van de vleesconsumptie in de sociale omgeving en kennis over de negatieve impact van vleeseten op het voornemen om minder vlees te consumeren. Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een secundaire dataset die 1038 respondenten bevat. De data zijn in 2021 verzameld door het Voedingscentrum. De respondenten zijn afkomstig uit een onderzoekspanel die een vragenlijst hebben ingevuld over hun eetgewoonten met betrekking tot vlees. Uit de resultaten blijkt dat een lage mate van vleesconsumptie in de sociale omgeving een positieve invloed heeft op het voornemen om minder vlees te consumeren. Naast de vleesconsumptie in de sociale omgeving, blijkt ook kennis over de schadelijke gevolgen van vleesconsumptie een positieve invloed te hebben op het voornemen om minder vlees te consumeren.
Item Type: | Thesis (Bachelor) |
---|---|
Supervisor name: | Veen, K. van |
Degree programme: | Sociology |
Differentiation route: | None [Bachelor Sociology] |
Date Deposited: | 05 Jul 2024 09:08 |
Last Modified: | 05 Jul 2024 09:08 |
URI: | http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3680 |
Actions (login required)
View Item |