Javascript must be enabled for the correct page display

De relatie tussen seksuele oriëntatie en middelengebruik en de rol van uitgaansgedrag in deze relatie onder Nederlandse jongeren

Schonewille, Ryanne (2024) De relatie tussen seksuele oriëntatie en middelengebruik en de rol van uitgaansgedrag in deze relatie onder Nederlandse jongeren. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
PDFSchonewille-scriptie-definitief.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

Uit onderzoek blijkt dat LHB+ jongeren (lesbisch, homoseksueel, biseksueel of andere seksuele oriëntaties) meer middelen gebruiken dan heteroseksuele jongeren, ook in Nederland. Door een stijging in het aantal LHB+ jongeren en de mogelijke risico’s van veelvuldig middelengebruik is het van belang dat er inzicht verkregen wordt in de factoren die meespelen bij het middelengebruik van LHB+ jongeren. Dit inzicht kan helpen het verschil in middelengebruik tussen LHB+ en heteroseksuele jongeren te verklaren. De huidige literatuur verklaart het verschil in middelengebruik tussen LHB+ jongeren en heteroseksuele jongeren vooral aan de hand van (sociaal) psychologische factoren, zoals stress. Verschillen in uitgaansgedrag kunnen mogelijk een deel van dit verschil verklaren en dit is nog niet onderzocht voor Nederlandse jongeren. In dit onderzoek is daarom de invloed van seksuele oriëntatie op middelengebruik onderzocht, en tot in hoeverre uitgaansgedrag deze relatie kan verklaren onder Nederlandse jongeren. Ik heb meerdere soorten middelengebruik onderzocht: alcohol drinken, bingedrinken, tabak roken en wiet roken. De onderzoeksvraag heb ik beantwoord aan de hand van data van de eerste wave van The Peers and the Emergence of Adolescent Romance (PEAR) study. Met deze data heb ik vier binaire logistische regressieanalyses en een lineaire regressieanalyse uitgevoerd. Uit de resultaten is gebleken dat LHB+ jongeren meer middelen gebruiken dan heteroseksuele jongeren en dat uitgaansgedrag weinig van deze relatie kan verklaren. De bevinding dat LHB+ jongeren meer middelen gebruiken dan heteroseksuele jongeren is in lijn met eerdere bevindingen en de theorie. Verder onderstreept deze bevinding het belang van beleid dat het middelengebruik van LHB+ jongeren kan verminderen, zoals antidiscriminatiebeleid. Daarnaast moet vervolgonderzoek opnieuw kijken naar tot in hoeverre uitgaansgedrag de relatie tussen seksuele oriëntatie en middelengebruik kan verklaren, aan de hand van een representatievere steekproef, een betere vragenlijst en een kritische blik op de theorie.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Kiekens, W.J.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 08 Jul 2024 13:15
Last Modified: 08 Jul 2024 13:15
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3698

Actions (login required)

View Item View Item