Javascript must be enabled for the correct page display

Contact met mensen van verschillende economische achtergronden en de bijbehorende houding tegenover mensen van verschillende etniciteiten

Sabajo, Richelle (2024) Contact met mensen van verschillende economische achtergronden en de bijbehorende houding tegenover mensen van verschillende etniciteiten. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Richelle-Sabajo-BAW-1.pdf

Download (48MB) | Preview

Abstract

Dit onderzoek onderzoekt de relatie tussen contact met mensen uit verschillende economische achtergronden (rijker of armer) en attitudes ten opzichte van mensen van verschillende etniciteiten dan de Nederlandse. Terwijl eerdere studies zich voornamelijk hebben gericht op intergroepscontact tussen mensen van verschillende raciale/etnische achtergronden of op kinderen/adolescenten uit verschillende sociaaleconomische statussen (Burkholder et al., 2021; Elenbaas, 2019; Gönül et al., 2023; Pettigrew & Tropp, 2005), is de invloed van intergroepscontact tussen volwassenen uit verschillende economische groepen op de bijbehorende attitudes ten opzichte van andere etniciteiten nog niet uitgebreid onderzocht. Deze studie heeft als doel deze leemte in de literatuur op te vullen. De resultaten tonen aan dat meer contact met armere mensen geassocieerd wordt met positievere attitudes ten opzichte van mensen van andere etniciteiten (b=0,056; p=0,042), wat Hypothese 1 ondersteunt en in lijn is met de Secondary Transfer Effect. Daarentegen wordt meer contact met rijkere mensen geassocieerd met negatievere attitudes (b=-0,077; p=0,009), wat Hypothese 2 niet ondersteunt. Dit resultaat suggereert dat contact met rijkere mensen negatieve intergroepscontacteffecten kan hebben, mogelijk omdat mensen een grotere bedreiging voor hun groepsstatus ervaren bij interactie met rijkere individuen (Clark & Senik, 2010; Thora Bjornsdottir et al., 2024) en de dreiging van de primaire uitgroep de associatie met negatieve attitudes ten opzichte van mensen van verschillende etniciteiten kan bemiddelen (Zingora & Graf, 2019). De modererende rol van inkomen wordt ook onderzocht. Echter, de resultaten ondersteunden niet de hypothese dat mensen met een hoger inkomen positievere attitudes zouden hebben ten opzichte van mensen van verschillende etniciteiten na contact met mensen van verschillende economische achtergronden (rijker en armer) dan mensen met een lager inkomen. Wel blijkt dat inkomen de relatie tussen contact met rijkere mensen en attitudes modereert: hoe hoger het inkomen, hoe negatiever de associatie (b=-0,028; p=0,043). De resultaten benadrukken het belang van verder onderzoek naar de aard en kwaliteit van intergroepscontact. Contact met rijkere mensen lijkt geen positieve effecten te hebben en kan negatief geassocieerd worden met attitudes ten opzichte van mensen van verschillende etniciteiten.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Zingora, T.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 08 Jul 2024 13:36
Last Modified: 08 Jul 2024 13:36
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3703

Actions (login required)

View Item View Item