Javascript must be enabled for the correct page display

De Invloed van Mentale Gezondheidsproblemen op Levenstevredenheid: De Rollen van Positieve Zelfevaluatie en Sociale Steun

Super, Eline (2024) De Invloed van Mentale Gezondheidsproblemen op Levenstevredenheid: De Rollen van Positieve Zelfevaluatie en Sociale Steun. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
BAW-2024-Eline-Super-s4872010.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Dit onderzoek richt zich op de complexe relatie tussen mentale gezondheidsproblemen en levenstevredenheid, met specifieke aandacht voor de mogelijke rollen van positieve zelfevaluatie en sociale steun. Gezien de toenemende prevalentie van mentale gezondheidsproblemen in Nederland en de cruciale rol van levenstevredenheid in het menselijk welzijn, is het begrijpen van deze relatie van groot belang. Voortbouwend op eerdere bevindingen die een negatief verband tussen mentale gezondheidsproblemen en levenstevredenheid aantonen, probeert dit onderzoek diepgaander inzicht te bieden in de mechanismen die deze relatie beïnvloeden. De onderzoeksvraag die daarom hieruit voortvloeit is: ‘Wat is de relatie tussen mentale problemen en levenstevredenheid, en welke rollen spelen een positieve zelfevaluatie en sociale steun hierbij?’. Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag worden hiërarchische lineaire regressieanalyses uitgevoerd met behulp van data afkomstig van een vragenlijst van de DAWELI-studie. De steekproef hierbij bestaat uit 402 volwassenen in Noord-Nederland. De onderzoeksresultaten laten zien dat mensen met mentale problemen over het algemeen minder tevreden zijn met hun leven. Positieve zelfevaluatie blijkt deze relatie te kunnen beïnvloeden. Zo ervaren de mensen die ondanks hun mentale problemen positief over zichzelf denken een hogere mate van levenstevredenheid. Er is echter geen significant effect gevonden van de mate van sociale steun op de relatie tussen mentale problemen en levenstevredenheid. Hoewel mensen met meer sociale steun over het algemeen meer levenstevredenheid ervaren, bleven mentale problemen dus een negatieve invloed hebben op hun levenstevredenheid. In het onderzoek zijn de verbanden gecontroleerd voor opleiding en inkomen. De resultaten leveren een waardevolle bijdrage aan het begrip van de complexe relaties, en benadrukken de noodzaak van verder onderzoek om de mechanismen die ten grondslag liggen aan de relatie tussen mentale gezondheidsproblemen en levenstevredenheid beter te begrijpen. Dit kan uiteindelijk leiden tot beter afgestemde en effectievere interventies ter ondersteuning van individuen die kampen met mentale gezondheidsproblemen en het bevorderen van hun levenstevredenheid.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Steverink, B.J.M.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 09 Jul 2024 09:19
Last Modified: 09 Jul 2024 09:19
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3750

Actions (login required)

View Item View Item