Javascript must be enabled for the correct page display

Copingsmechanisme in een minderheidspositie: de invloed van seksuele oriëntatie op middelengebruik en de rol van middelengebruik van vrienden

Beereboom, Sam (2024) Copingsmechanisme in een minderheidspositie: de invloed van seksuele oriëntatie op middelengebruik en de rol van middelengebruik van vrienden. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Beereboom-Sam-bachelorwerkstuk-seksuele-orintatie-en-middelengebruik.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Middelengebruik kan voor jongeren ernstige gevolgen hebben, waardoor het belangrijk is inzicht te verkrijgen in oorzaken van dit gebruik (Hersenstichting, 2023). Het blijkt dat LHB+- (niet-heteroseksuele) jongeren aanzienlijk meer middelen te gebruiken dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten (“Feiten en Cijfers Over Lhbtiqa+ op een Rij”, 2022). Er wordt verwacht dat dit te maken heeft met bestaande stigma’s rondom seksuele oriëntatie, wat minderheidsstressoren bij niet-heteroseksuele jongeren kan opleveren (Hatzenbuehler, 2009; Meyer, 2003; Mereish, 2009). Deze jongeren kunnen hiervoor copingsmechanismen zoals middelengebruik aannemen (McDavit et al., 2010). Omtrent sociale invloeden in dit proces is echter nog relatief weinig bekend. Een verwachting is dat LHB+-jongeren wegens selectie vriendschapsbanden sluiten met jongeren die ook meer middelen gebruiken en zij als gevolg van beïnvloeding een grotere kans hebben middelen te gebruiken als hun vrienden dit ook doen (Kinable, 2006). Het middelengebruik van vrienden kan daardoor een mediërend effect hebben op de relatie tussen seksuele oriëntatie en middelengebruik. Deze verwachtingen zijn in dit onderzoek getoetst aan de hand van data over Noord-Nederlandse middelbare scholieren (tussen de 11 en 20 jaar oud), wat verzameld is in het PEAR-onderzoek tussen 2014 en 2015 (N = 2159). Er zijn regressieanalyses uitgevoerd voor alcohol- en tabaksgebruik. In tegenstelling tot de verwachting is gebleken dat LHB+ jongeren een kleinere kans hebben om alcohol te gebruiken dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. De mate van alcoholgebruik van vrienden van de LHB+-jongere lijkt een deel van deze kleinere kans op alcoholgebruik te kunnen verklaren. Vrienden van LHB+-jongeren lijken namelijk gemiddeld minder alcohol te gebruiken dan vrienden van heteroseksuele jongeren, en, zoals verwacht, is de jongere geneigd het alcoholgebruik aan te passen aan het gedrag van de groep. Er is geen bewijs gevonden dat seksuele oriëntatie van invloed is op tabaksgebruik of op de mate van tabaksgebruik van vrienden. Wel bleek er net zoals voor alcoholgebruik een grotere kans voor jongeren te zijn om te roken naarmate hun vrienden dit meer doen. Om deze deels onverwachte resultaten te kunnen duiden is nader onderzoek vereist, waarbij wellicht ook adolescenten kunnen worden bevraagd. Mogelijk zijn de resultaten namelijk vertekend wegens de jonge leeftijd van de respondenten of het stellen van relatief persoonlijke vragen. Een beleidsadvies is om in te zetten op de invloed die vrienden hebben op het individu, door jongeren gelijktijdig bewust te maken van de effecten van middelen en zij elkaar zo positief beïnvloeden dit minder te gebruiken.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Kiekens, W.J.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 09 Jul 2024 09:40
Last Modified: 09 Jul 2024 09:40
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3758

Actions (login required)

View Item View Item