Javascript must be enabled for the correct page display

Met het oog op vooruitgang - Het in kaart brengen van de pre-verbale communicatie, pragmatiek en semantiek van jonge kinderen (0-4 jaar) met een visuele beperking

Weverink, Esther (2024) Met het oog op vooruitgang - Het in kaart brengen van de pre-verbale communicatie, pragmatiek en semantiek van jonge kinderen (0-4 jaar) met een visuele beperking. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthesis-Esther-Weverink-S4096738.pdf

Download (493kB) | Preview

Abstract

Kinderen met een visuele beperking ervaren uitdagingen in pre-verbale communicatie, pragmatiek en semantiek door een verminderde toegang tot visuele informatie. Passende vroegbehandeling kan deze uitdagingen verminderen of voorkomen. Hiervoor is nauwkeurige beoordeling van de vaardigheden van deze kinderen essentieel, echter ontbreekt het momenteel aan een geschikt diagnostisch middel hiervoor. Dit onderzoek had twee doelstellingen. Ten eerste werd tijdens een focusgroepsessie onderzocht op welke wijze professionals de pre-verbale communicatie, pragmatiek en semantiek van jonge kinderen met een visuele beperking in kaart brengen. Ten tweede werd met een literatuurstudie onderzocht in hoeverre de beschreven wijze van diagnostiek geschikt is voor dit doel en deze doelgroep. Tijdens de focusgroepsessie benoemden participanten verschillende uitdagingen, zoals het gebruik van ongeschikt testmateriaal, bijvoorbeeld afbeeldingen of kleine voorwerpen, en de invloed van externe factoren op het diagnostische proces. Ze deden ook suggesties voor verbeteringen, zoals het gebruik van tastbare items of alledaagse voorwerpen. Uit de literatuurstudie bleek dat de meetpretentie en doelgroep van de diagnostische middelen grotendeels overeenkwamen met het doel en de doelgroep waarvoor de participanten aangeven ze te gebruiken. Echter is meer onderzoek naar de psychometrische kwaliteit van deze middelen noodzakelijk, omdat sommige onvoldoende zijn beoordeeld op normering en criteriumvaliditeit. Bij de ontwikkeling van een nieuw diagnostisch middel, specifiek voor kinderen met een visuele beperking, is het cruciaal om rekening te houden met de praktijkbehoeften van professionals. Dit omvat onder andere ruimte voor interpretatie van externe factoren en het gebruik van testmaterialen die geschikt zijn voor de doelgroep.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Damen, S.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 10 Jul 2024 07:55
Last Modified: 10 Jul 2024 07:55
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3782

Actions (login required)

View Item View Item