Javascript must be enabled for the correct page display

Een stoel is om op te zitten. Het diagnosticeren van de communicatie- en taalondersteuning van opvoeders van jonge kinderen met visuele beperkingen.

Balkenende, S. (2024) Een stoel is om op te zitten. Het diagnosticeren van de communicatie- en taalondersteuning van opvoeders van jonge kinderen met visuele beperkingen. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
SaraiBalkenendemasterthesiss3404277.pdf

Download (298kB) | Preview

Abstract

Passende communicatie- en taalondersteuning aan jonge kinderen met visuele beperkingen, is cruciaal om achterstanden te voorkomen. Wegens het gebrek aan visuele informatie vertonen deze kinderen andere communicatiepogingen en hebben zij andere ondersteuningsbehoeftes dan kinderen zonder visuele beperkingen. Voor goedziende opvoeders is het vaak lastig om deze communicatiepogingen te herkennen en passende ondersteuning te bieden. Om opvoeders hierin te begeleiden, dienen deskundigen de opvoederondersteuning in kaart te brengen. Er is echter een tekort aan geschikte onderzoeksmiddelen hiervoor. Daarom is in dit onderzoek nagegaan welke ervaringen deskundigen momenteel hebben met het diagnosticeren van opvoederondersteuning en welke verbetersuggesties zij hebben. Hiervoor is gebruikgemaakt van een kwalitatieve inhoudsanalyse middels een focusgroep. Deze focusgroep leverde 79 relevante uitspraken op van vijf participanten. Daarnaast is onderzocht hoe geschikt de huidig gebruikte onderzoeksmiddelen zijn. Daarvoor is een exploratief literatuuronderzoek gedaan naar de doelgroep, doel, validiteit en betrouwbaarheid van de onderzoeksmiddelen die tijdens de focusgroep besproken zijn. De resultaten tonen aan dat deskundigen veel leunen op persoonlijke kennis en ervaring en dat er daarom behoefte is aan meer systematisering in de diagnostiek. Geen enkel onderzoeksmiddel lijkt exact passend, maar dit compenseren zij door meerdere onderzoeksmiddelen te combineren en multidisciplinair te werken, waarbij ontwikkelingsbegeleiders als belangrijke schakel fungeren. Voor vervolgonderzoek is het waardevol om ook inzicht te verkrijgen in de ervaringen van de ontwikkelingsbegeleiders. Uiteindelijk zou vervolgonderzoek wetenschappelijke kennis en praktijkervaring moeten integreren om een vollediger beeld te kunnen verkrijgen van elementen die belangrijk zijn voor de communicatie- en taalondersteuning van kinderen met visuele beperkingen.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Damen, S.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 10 Jul 2024 12:13
Last Modified: 10 Jul 2024 12:13
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3803

Actions (login required)

View Item View Item