Javascript must be enabled for the correct page display

Aandachtoriëntatie, Benoemsnelheid en de diagnose Dyslexie in groep vijf tot en met acht van het Nederlandse Basisonderwijs: een cross-sectioneel vergelijkend onderzoek

Bouwmeester, Akkie (2024) Aandachtoriëntatie, Benoemsnelheid en de diagnose Dyslexie in groep vijf tot en met acht van het Nederlandse Basisonderwijs: een cross-sectioneel vergelijkend onderzoek. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
MasterthesisAkkieBouwmeesterS4272676.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Goede leesvaardigheid is essentieel om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren daalt echter al jaren; een recente studie geeft aan dat bijna 25% van de 15-jarigen laaggeletterd is. Om leesvaardigheid te verbeteren, moeten we begrijpen welke cognitieve processen hieraan ten grondslag liggen. Hoewel onderzoek zich voornamelijk heeft gericht op fonologisch bewustzijn en benoemsnelheid, oftewel Rapid Automatized Naming (RAN), is lezen ook een visuele uitdaging waarbij de visuospatiële oriëntatie van aandacht (AO) een rol kan spelen in de RAN-lezen relatie. Tot op heden blijft deze relatie grotendeels ongetest. Het hoofddoel van de huidige studie was daarom om te onderzoeken in hoeverre AO de relatie tussen RAN en woordleesvaardigheid kan verklaren bij Nederlandse basisschoolleerlingen met of zonder dyslexie. Verschillende testen voor RAN, fonemisch bewustzijn, AO en de woordleesvaardigheid werden afgenomen bij 17 reguliere en 14 dyslectische lezers, met gebruik van een eye tracker. Correlatie-, mediatie- en moderatie-analyses werden uitgevoerd. De centrale hypothese was dat er sprake zou zijn van mediatie door AO en moderatie door dyslexie. Hoewel er weinig significante relaties waren, gaven de resultaten een significant moderatie-effect aan tussen AO en alfanumerieke RAN. Bij het interpreteren van de resultaten moet rekening worden gehouden met de steekproefgrootte en de gevoeligheid van de eye tracking resultaten. Toekomstig onderzoek zou extra variabelen kunnen omvatten, mogelijk gebruikmakend van EEG, om de cognitieve processen beter te begrijpen.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Groot, B.J.A. de
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 12 Jul 2024 06:44
Last Modified: 12 Jul 2024 06:44
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/3849

Actions (login required)

View Item View Item