Javascript must be enabled for the correct page display

Welzijn op Recept in de gemeente Midden-Groningen: Een 'Mixed-method' analyse naar de effecten van en ervaringen met Welzijn op Recept.

Dijk, Else van (2022) Welzijn op Recept in de gemeente Midden-Groningen: Een 'Mixed-method' analyse naar de effecten van en ervaringen met Welzijn op Recept. Master thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
ElsevDijk (S3221059)_Masterscriptie_Definitief.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Welzijn op Recept is een interventie die onder andere in de gemeente Midden-Groningen wordt ingezet om mensen met psychosociale klachten op een laagdrempelige manier te ondersteunen. Dit wordt gedaan door welzijnscoaches door op zoek te gaan naar een passende welzijnsactiviteit die aansluit bij de behoeften van een deelnemer. In deze studie verken ik wat de effecten en ervaringen zijn van de interventie in de gemeente Midden-Groningen. Tevens bestudeer ik de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om Welzijn op Recept voor een deelnemer tot een succes te maken. Voor dit onderzoek heb ik gekozen voor een ‘Mixed-method’-analyse, met een kwantitatief en kwalitatief deel. In het kwantitatieve deel onderzoek ik op basis van een voor- en nameting op de zes dimensies van positieve gezondheid de effecten van Welzijn op Recept. De functie van de interviews en de focusgroep voor het kwalitatieve gedeelte is om de kwantitatieve bevindingen beter te kunnen interpreteren en verklaren om daarmee inzicht te krijgen in de processen die schuil gaan achter de cijfers. Er valt te concluderen dat deelnemers zich door Welzijn op Recept beter voelen, meer vertrouwen hebben in de toekomst, meer genieten van het leven en meer contact hebben met andere mensen. Het welbevinden van deelnemers wordt voornamelijk bevorderd door het proces dat de deelnemers doormaken, en niet alleen door de activiteit die wordt ingezet. Hierbij spelen de zelfmanagementvaardigheden die deelnemers gedurende het traject ontwikkelen een cruciale rol. Daarnaast kunnen een elftal specifieke voorwaarden voor succes worden onderscheiden die eraan bijdragen dat een deelnemer instroomt, het traject voltooit en een hoger niveau van welbevinden ervaart. Hierbij is zowel een rol weggelegd voor verwijzers, welzijnscoaches als deelnemers.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Smaniotto, R.C. and Steverink, B.J.M.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: Sociologie van Gezondheid, Zorg en Welzijn [Master Sociology]
Date Deposited: 02 May 2022 07:24
Last Modified: 02 May 2022 09:23
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/426

Actions (login required)

View Item View Item