Huisman, Lynn (2024) Een kwantitatieve studie naar het bewustzijn van ondervoeding onder thuiswonende 65-plussers in Noord-Nederland en sociale determinanten daarvan. Master thesis, Sociology.
|
Text
Lynn-HuismanMasterscriptie.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Het doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de mate waarin 65-plussers in Noord-Nederland zich bewust zijn van mogelijke ondervoeding. Daarnaast is gekeken of sociale determinanten zoals de sociaaleconomische status, het sociale netwerk en de gezondheidsgeletterdheid invloed hebben op dit bewustzijn. Gezien de hoge prevalentie van ondervoeding, de negatieve gezondheidseffecten voor de ondervoede personen en de hogere zorgkosten voor de samenleving, is het van belang om het bewustzijn bij 65-plussers van mogelijke ondervoeding te verbeteren. De onderzoeksvraag hierbij was ‘In welke mate zijn thuiswonende 65-plussers in Noord-Nederland zich bewust van mogelijke ondervoeding en wat zijn mogelijke sociale determinanten hiervan?’. Om de onderzoeksvraag te beantwoorden zijn zes hypothesen opgesteld. Alle zes de hypothesen zijn getoetst aan de hand van drie verschillende lineaire regressieanalyses. De data die zijn gebruikt in dit kwantitatieve onderzoek zijn verzameld via papieren- en digitale vragenlijsten. Papieren vragenlijsten zijn verzameld bij gemeenschapscentra in Groningen. De digitale vragenlijst werd verspreid in verschillende Facebookgroepen van Drenthe, Friesland en Groningen en bij ouderenorganisaties en -verenigingen. In totaal zijn 167 respondenten geïncludeerd. Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde score op de Malnutrition Awareness Scale (MAS) 15,95 (± 3,17) is, op een schaal van 0 tot 22. De mediaan is 17, dit betekent dat 50% van de respondenten 17 van de 22 vragen goed beantwoord heeft. Voor dit meetinstrument zijn geen afkapwaarden vastgesteld. Echter, de mediaan laat zien dat tenminste de helft van de mensen driekwart van de vragen goed beantwoord heeft, en dus dat tenminste de helft van de mensen zich redelijk tot goed bewust is van mogelijke ondervoeding. Daarnaast is uit de analyses gebleken dat, wanneer 65-plussers een laag opleidingsniveau en een inkomen onder modaal hebben, zij zich minder bewust zijn van mogelijke ondervoeding dan 65-plussers met een gemiddeld opleidingsniveau en een modaal inkomen. Bovendien kunnen we concluderen dat 65-plussers met een groter sociaal netwerk zich in hogere mate bewust zijn van mogelijke ondervoeding dan 65-plussers met een kleiner sociaal netwerk. Om het bewustzijn van mogelijke ondervoeding bij 65-plussers te vergroten kan in het beleid ingezet worden op 65-plussers met een lage SES. Voor deze specifieke groep kunnen gerichte voorlichtingscampagnes worden ontwikkeld. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met toegankelijke en begrijpelijke informatie. Daarnaast kunnen interventies gericht op het verbeteren van het sociale netwerk van 65-plussers effectief zijn bij het verhogen van de mate van bewust zijn van mogelijke ondervoeding bij 65-plussers. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van sociale activiteiten en het faciliteren van gemeenschapsprogramma’s waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.
Item Type: | Thesis (Master) |
---|---|
Supervisor name: | Steverink, B.J.M. |
Degree programme: | Sociology |
Differentiation route: | Sociologie van Gezondheid, Zorg en Welzijn [Master Sociology] |
Date Deposited: | 15 Aug 2024 08:29 |
Last Modified: | 15 Aug 2024 08:29 |
URI: | http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4267 |
Actions (login required)
View Item |