Javascript must be enabled for the correct page display

Eetgedrag en vleesconsumptie: hoe de sociale omgeving en persoonlijke opvattingen over vleesconsumptie bijdragen aan de intentie voor vleesconsumptie vermindering.

Groenewold, Isa (2024) Eetgedrag en vleesconsumptie: hoe de sociale omgeving en persoonlijke opvattingen over vleesconsumptie bijdragen aan de intentie voor vleesconsumptie vermindering. Bachelor thesis, Sociology.

[img] Text
Groenewold-S3704424---Bachelorwerkstuk-eindversie.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (2MB)

Abstract

Wereldwijd wordt er te veel vlees geconsumeerd, zo ook in Nederland. Voor de aarde moet er daarom een evenwichtig eetpatroon gerealiseerd worden, zodat ze kan blijven voorzien in de eetbehoeften van de mens. Het eetgedrag van mensen moet hiervoor veranderen en het is om die reden van belang om inzicht te krijgen in de intentie voor het verminderen van vleesconsumptie. In dit onderzoek is gekeken hoe in Nederland het eetgedrag van de sociale omgeving en iemands persoonlijke opvattingen over vleesconsumptie bijdragen aan deze intentie. Dat is gedaan met data uit een panel die een representatieve weerspiegeling van de Nederlandse samenleving geeft, afkomstig van het Voedingscentrum. Uit de binaire logistische regressie (N = 802), die voor dit onderzoek is uitgevoerd, blijkt dat zowel een sociale omgeving waarin men weinig vlees consumeert als persoonlijke opvattingen passend bij milieubewust gedrag een positief effect heeft op de intentie voor vermindering van vleesconsumptie. Opmerkelijk is dat de invloed van het eetgedrag van een sociale omgeving minder groot is voor mensen met sterkere persoonlijke opvattingen dan voor mensen met minder sterke persoonlijke opvattingen. Dit kan betekenen dat mensen met persoonlijke opvattingen passend bij milieubewust gedrag minder beïnvloed worden door het eetgedrag van hun sociale omgeving omdat ze al een sterke persoonlijke overtuigingen hebben over vleesconsumptie. Deze bevindingen benadrukken het belang van individuele bewustwording over de gevolgen van overmatige vleesconsumptie voor het bevorderen van duurzaam eetgedrag rondom vleesconsumptie.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Veen, K. van
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 27 Aug 2024 11:22
Last Modified: 27 Aug 2024 11:22
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4300

Actions (login required)

View Item View Item