Javascript must be enabled for the correct page display

Vrijwillig vitaal: een kwantitatief onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van vrijwilligers op verschillende leeftijden

Kastermans, Elisa (2024) Vrijwillig vitaal: een kwantitatief onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van vrijwilligers op verschillende leeftijden. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Kastermansbachelorwerkstuk.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Het bevorderen van de volksgezondheid is een belangrijk politiek thema in de huidige samenleving. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu streeft ernaar om vóór 2050 de gezondheid van alle Nederlanders te verbeteren (2023). Een betere gezondheid van individuen kan bijdragen aan een verbeterde volksgezondheid, wat de kwaliteit van leven verhoogt en de belasting van de gezondheidssystemen vermindert. Naast het verbeteren van de volksgezondheid wordt er in de plannen van het RIVM (2023) ook meer aandacht besteed aan het bevorderen van de sociale cohesie in Nederland. Sociale cohesie hangt namelijk samen met een toename in geluk en tevredenheid van individuen (Schmeets, 2022). Vrijwilligerswerk kan bijdragen aan zowel de volksgezondheid als de sociale cohesie. Uit eerder onderzoek blijkt dat vrijwilligerswerk positieve effecten heeft op de gezondheid. Bij ouderen kan vrijwilligerswerk helpen om de mate waarin zij een depressie ervaren te verminderen en de sterftecijfers in deze groep te verlagen (Lum & Lightfoot, 2005). Voor mensen boven de vijfendertig is vrijwilligerswerk ook een voorspeller van een betere gezondheid, omdat het bijdraagt aan een groter levensgeluk (Armstrong et al., 2020). Door vrijwilligerswerk kunnen individuen van verschillende leeftijden psychische en sociale hulpbronnen verwerven, die kunnen bijdragen aan gezondheid in positieve zin. Daarnaast zorgen deze sociale hulpbronnen voor een grotere betrokkenheid van individuen in de gemeenschap waarin ze leven. Door het vertrouwen en de netwerken die voortkomen uit de samenwerking binnen het vrijwilligerswerk zullen mensen meer geneigd zijn om elkaar te helpen wat de sociale cohesie versterkt (Musick & Wilson, 2003; Wilson & Musick, 1999). In dit onderzoek staat de volgende onderzoeksvraag centraal: In hoeverre beïnvloedt vrijwilligerswerk de gezondheid van individuen, en hoe varieert dit effect afhankelijk van de leeftijd? Er wordt in de analyse gecontroleerd voor opleidingsniveau en religiositeit. Om de onderzoeksvraag te beantwoorden wordt er gebruikgemaakt van data van het LISS-panel. Deze data is verzameld door middel van een online vragenlijst en bevat 5398 bruikbare respondenten. Aan de hand van deze data is er een ordinale logistische regressie uitgevoerd. De resultaten ondersteunen de hypothese dat vrijwilligerswerk een positieve invloed heeft op de gezondheid. Er wordt geen ondersteuning gevonden voor de hypothese die stelt dat het effect van vrijwilligerswerk op gezondheid sterker wordt naarmate de respondent een hogere leeftijd heeft. Het onderzoek kent enkele beperkingen. Bij de interpretatie van de resultaten moet rekening worden gehouden met het feit dat de steekproef van het LISS-panel niet volledig aselect is, waardoor generalisatie naar de gehele populatie beperkt is. Bovendien ontbreken in de vragenlijst enkele concepten die volledig overeenkomen met die uit het theoretisch kader, wat de validiteit van de bevindingen kan beïnvloeden.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Giardini, F.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 27 Aug 2024 11:30
Last Modified: 27 Aug 2024 11:30
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4302

Actions (login required)

View Item View Item