Ligthart, Sanne (2024) Verklaringen voor de keuzeverschillen in de vleesconsumptie van Nederlanders. Bachelor thesis, Sociology.
|
Text
Ligthart-Sanne-s3995844---Bachelorwerkstuk.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
Om de negatieve impact van de huidige vleesindustrie op het milieu te verminderen is het noodzakelijk om onze vleesconsumptie terug te dringen, waarvoor een gedragsverandering in ons eetpatroon zal moeten plaatsvinden. Hierin zullen mensen dierlijke eiwitten moeten vervangen voor plantaardige eiwitten (Rockström et al., 2023; Aiking & de Boer, 2018). Het eetgedrag van mensen wordt echter door allerlei sociale factoren bepaald en mensen maken allerhande verschillende keuzes in de mate waarin zij vlees consumeren (Jackson, 2005). Dit onderzoek legt deze sociale factoren, en haar onderliggende mechanismen, nader onder de loep, waardoor het onderzoek nieuwe inzichten oplevert voor het wetenschappelijke debat (Story et al., 2008; Michie et al., 2011). In dit onderzoek worden de verklaringen in de keuzeverschillen in de vleesconsumptie van mensen gezocht in de verschillende visies die mensen hebben op vlees en in de verschillende sociale netwerken waarin zij zich bevinden. Hierbij staat de volgende onderzoeksvraag centraal: “Wat is de invloed van de visie op vlees op de vleesconsumptie van Nederlanders, en in hoeverre wordt deze invloed verklaard door de sociale netwerken waarin mensen zich in bevinden?” Om de onderzoeksvraag te beantwoorden is een hiërarchische lineaire regressieanalyse uitgevoerd met behulp van een dataset afkomstig van een vragenlijstonderzoek van het Voedingscentrum van Nederland. Dit onderzoek is gedaan onder een steekproef van 960 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar. De onderzoeksresultaten laten zien dat naarmate mensen een negatievere visie hebben op vlees, zij een lagere vleesconsumptie hebben. Daarnaast komt uit de onderzoeksresultaten naar voren dat indien mensen onderdeel zijn van een vleesarm sociaal netwerk, zij een lagere vleesconsumptie zullen hebben in vergelijking met mensen die onderdeel zijn van een vleesrijk sociaal netwerk. Verder blijkt uit de onderzoeksresultaten dat de positieve invloed van de visie op de vleesconsumptie sterker is voor mensen die zich in een vleesarms sociaal netwerk bevinden. Binnen het onderzoek is er sprake van enige beperkingen, zoals de (mogelijke) onbetrouwbare schaal van de variabele visie op vlees, het schenden van de assumpties homoscedasticiteit en normaliteit van residuen, en de onnauwkeurige schattingen van enkele hellingen in de heranalyse. Naar aanleiding van de beperkingen worden aanbevelingen gedaan voor vervolgonderzoek. Ter afsluiting van het onderzoek worden er beleidsaanbevelingen gedaan die kunnen leiden tot duurzame, milieuvriendelijke gedragsveranderingen.
Item Type: | Thesis (Bachelor) |
---|---|
Supervisor name: | Veen, K. van |
Degree programme: | Sociology |
Differentiation route: | None [Bachelor Sociology] |
Date Deposited: | 27 Aug 2024 11:47 |
Last Modified: | 27 Aug 2024 11:47 |
URI: | http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4307 |
Actions (login required)
View Item |