Javascript must be enabled for the correct page display

De onbedoelde slachtoffers van detentie: een kwalitatief onderzoek naar de implementatie en ontwikkeling van de Gezinsbenadering binnen Justitieel Complex Zaanstad

Romp, E (2024) De onbedoelde slachtoffers van detentie: een kwalitatief onderzoek naar de implementatie en ontwikkeling van de Gezinsbenadering binnen Justitieel Complex Zaanstad. Master thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
MasterscriptieEvaRompS4124901.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Deze scriptie onderzoekt de implementatie en ontwikkeling van de Gezinsbenadering in Justitieel Complex Zaanstad, met de focus op de ervaringen, wensen en behoeften van betrokken. De Gezinsbenadering richt zich op het ondersteunen van gezinnen waarbij een ouder in detentie zit, met als doel de negatieve gevolgen van detentie voor kinderen te beperken en het terugdringen van recidive van de ouder. Kinderen met een ouder in detentie hebben een verhoogde kans op gedragsproblematiek, transgenerationele criminaliteit en emotionele schade. Door ondersteuning van ouders in detentie hoopt de Gezinsbenadering ook de recidivekans van ouders terug te dringen. In Nederland ontbreekt landelijk beleid om gezinnen waarvan een ouder in detentie verblijft te ondersteunen. Dit onderzoek is onderdeel van het project ‘Gezinsbenadering in de Nederlandse penitentiaire inrichting’ en is een vooronderzoek naar de implementatie van de Gezinsbenadering in het Justitieel Complex Zaanstad. De onderzoeksvraag luidt: Wat zijn de wensen en behoeften rondom de ontwikkeling en implementatie van de Gezinsbenadering binnen Justitieel Complex Zaanstad, en welke bevorderingen of belemmeringen komen hierbij naar voren? Voor het beantwoorden van deze onderzoeksvraag is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd, waarbij 19 semigestructureerde interviews zijn afgenomen met vijf betrokken doelgroepen: vaders in detentie, moeders/verzorgers, kinderen, interne en externe professionals. Daarnaast zijn er twee werkgroepen georganiseerd, waaruit waardevolle gegevens zijn verkregen door middel van observaties. De data is geanalyseerd middels een thematische analyse. De bevindingen van deze studie laten zien dat er vier thema’s zijn die essentieel blijken voor de implementatie en ontwikkeling van de Gezinsbenadering, namelijk samenwerking met ketenpartners, beleidsontwikkeling en draagvlak, de invulling van betekenisvol gezinscontact, en de ondersteuning van gezinnen vanuit de gevangenis. De wensen en behoeften van vaders, moeders en kinderen liggen vooral bij het intensiveren van betekenisvol gezinscontact, waarbij de wensen en behoeften van interne en externe professionals zich focussen op beleid en samenwerking. De implementatie van de vier thema’s kan echter worden belemmerd door factoren zoals beperkingen bij informatiedeling van ketenpartners door juridische privacywetgeving, veiligheidsoverwegingen, personeelstekort, beperkte financiën en beperkte ruimte voor gezinsbezoeken. Ondanks deze belemmeringen zijn alle betrokken doelgroepen enthousiast over de Gezinsbenadering en zien zij het uiteindelijke doel van het bevorderen van het gezinscontact als waardevol en noodzakelijk. De bevindingen uit deze studie benadrukken het belang van het ontwikkelen van gezinsondersteuning gericht op het verbeteren van gezinsrelaties binnen het gevangeniswezen. Dit is essentieel om kinderen geen slachtoffer te laten worden van de detentie van hun ouder.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Veenstra, D.R. and Gerner-Haan, M. van
Degree programme: Sociology
Differentiation route: Criminaliteit en Veiligheid [Master Sociology]
Date Deposited: 02 Oct 2024 06:37
Last Modified: 02 Oct 2024 06:37
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4401

Actions (login required)

View Item View Item