Javascript must be enabled for the correct page display

Alles in balans: Hoe beïnvloeden werk-, privé- en individuele factoren de werkprivébalans en beïnvloeden deze factoren de relatie tussen werkprivébalans en mentale gezondheid?

Helmens, Vere (2024) Alles in balans: Hoe beïnvloeden werk-, privé- en individuele factoren de werkprivébalans en beïnvloeden deze factoren de relatie tussen werkprivébalans en mentale gezondheid? Master thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
HelmensS5433363ThesisWerkprivbalansEnMentaleGezondheid.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

De mentale gezondheid van Nederlanders bereikt in 2021 een dieptepunt. Tegelijkertijd worden er sinds 2019 minder maatregelen getroffen door werkgevers in het beschermen van Nederlandse werknemers tegen psychische klachten. Deze ontwikkelingen geven aanleiding om deze concepten goed te onderzoeken en in kaart te brengen waar de knelpunten liggen. Daarom luidt de onderzoeksvraag: Hoe beïnvloeden werk-, privé- en individuele factoren de werkprivébalans en beïnvloeden deze factoren de relatie tussen werkprivébalans en mentale gezondheid? Met behulp van de European Working Conditions Survey uit 2021 is er empirisch onderzoek gedaan naar het effect van verschillende individuele-, werk- en privé-eigenschappen op werkprivébalans en mentale gezondheid van werknemers uit Nederland (N=1373). Dit betreft de volgende individuele-, werk- en privékenmerken: geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, arbeidssector, het aantal arbeidsuren, overwerk, autonomie, sociale steun (op het werk), huishoudsamenstelling en financiën. Uit de resultaten wordt duidelijk dat mentale gezondheid en werkprivébalans sterk positief samenhangen. Ook zien we dat overwerk een negatief effect heeft- en sociale steun en autonomie een positief effect hebben op de werkprivébalans. Het effect van de huishoudsamenstelling op de werkprivébalans varieert daarentegen en ook het effect van financiën op de werkprivébalans is klein. Daarnaast wordt uit de resultaten duidelijk dat het effect van leeftijd, opleidingsniveau en arbeidsuren relatief klein is en het effect van sector op zowel de werkprivébalans als mentale gezondheid verschilt. Tot slot zagen we dat overwerk, sociale steun en financiën een direct (en significant) effect hebben op met mentale gezondheid.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Duijn, M.A.J. van and Wielers, R.J.J.
Degree programme: Sociology
Differentiation route: Sociologie van Arbeid, Levensloop & Organisatie [Master Sociology]
Date Deposited: 17 Dec 2024 13:32
Last Modified: 17 Dec 2024 13:32
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4469

Actions (login required)

View Item View Item