Javascript must be enabled for the correct page display

De Invloed van Promotie door Topsporters en Vleesconsumptieniveau op Plantaardige Voedingskeuzes

Kuipers, Jelske Johanna (2025) De Invloed van Promotie door Topsporters en Vleesconsumptieniveau op Plantaardige Voedingskeuzes. Bachelor thesis, Psychology.

[img]
Preview
Text
Bachelorthese-JJ-Kuipers-S4775201.pdf

Download (710kB) | Preview

Abstract

Klimaatverandering is een van de grootste wereldwijde problemen van tegenwoordig, een meer plantaardig voedingspatroon helpt dit probleem tegen te gaan. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te bieden in wat het effect van promotie van plantaardige voeding door een topsporter is en de rol van gemiddelde vleesconsumptie bij het beïnvloeden van de intentie om plantaardige voedingskeuzes te maken. De gemakssteekproef (N = 116) bestond voor 36.2% uit mannen (n = 42) en 63.8% vrouwen (n = 74) met leeftijden variërend van 17 tot 86 jaar (Mleeftijd = 35.41, SD = 16.95). Het onderzoek had een experimenteel design en gebruikte een gevalideerde vragenlijst om intentie te meten en vleesconsumptie te categoriseren. Uit de resultaten bleek dat er geen verschil werd gevonden in hoogte van intentie tot het maken van plantaardige voedingskeuzes met of zonder promotie (hypothese 1) of met promotie door een topsporter of promotie door een onbekend persoon (hypothese 2). Intentie om plantaardige voedingskeuzes te maken bleek wel lager te zijn bij participanten met een hoge gemiddelde vleesconsumptie dan bij participanten met een gemiddelde of lage gemiddelde vleesconsumptie (hypothese 3). Mogelijke verklaringen voor het uitblijven van hypothese 1 en 2 zijn de ineffectieve framing van de boodschap en de mislukte manipulatie wat betreft de geloofwaardigheid van de boodschapper. Toekomstige campagnes en interventies om plantaardige voedingskeuzes te bevorderen, moeten barrières bij hoge gemiddelde vleesconsumenten aanpakken door onder andere gezondheidsvoordelen en smaakvariatie van plantaardige voeding te benadrukken. Sleutelwoorden: plantaardige voeding, promotie, topsporter, vleesconsumptie, klimaat adaptief gedrag

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Schuls, M. and Dijkstra, A.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: None [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 24 Jan 2025 12:53
Last Modified: 24 Jan 2025 12:53
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4541

Actions (login required)

View Item View Item