Javascript must be enabled for the correct page display

Geschikt voor de Zeer Intensieve Gezinsbehandeling? Een kwalitatief onderzoek naar de inclusieprocedure van de Zeer Intensieve Gezinsbehandeling

Walle, Sacha van de (2024) Geschikt voor de Zeer Intensieve Gezinsbehandeling? Een kwalitatief onderzoek naar de inclusieprocedure van de Zeer Intensieve Gezinsbehandeling. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img]
Preview
Text
Masterthesis-Sacha-van-de-Walle-s2124823-definitieve-versie.pdf

Download (377kB) | Preview

Abstract

Zeer Intensieve Gezinsbehandeling (ZIG) is een intensieve ambulante behandeling voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Uit onderzoek blijkt dat bij een correcte indicatiestelling, passende behandeling geboden kan worden en het meeste effect wordt bereikt met de behandeling. Hoewel in de methodiek van de ZIG inclusiecriteria zijn omschreven, is nog onbekend hoe deze worden toegepast en welke overwegingen hierbij een rol spelen. Door criteria benoemd in zeven interviews met (regie)behandelaren te vergelijken met de criteria die staan omschreven in de methodiek wordt onderzocht in hoeverre dit overeenkomt. Criteria en overwegingen in het indicatieproces zijn gecodeerd en aan de hand van een kwalitatieve inhoudsanalyse is onderzocht in hoeverre criteria overeenkomen en welke overwegingen een rol spelen. Uit het onderzoek is gebleken dat de inclusiecriteria die de (regie)behandelaren in de praktijk gebruiken, overeenkomen met de criteria in de methodiek. Inclusiecriteria zijn bijvoorbeeld complexe zorgvraag op meerdere levensgebieden en veiligheid. Daarnaast nemen zij ook overwegingen mee in de inclusieprocedure die niet beschreven staan in de methodiek. Uit de interviews bleek dat er onder andere aandacht was voor de motivatie van gezinnen en het verwachte behandeleffect van ZIG. Aanbevelingen die uit het onderzoek volgen zijn dat er duidelijker onderscheid moet worden gemaakt tussen harde inclusiecriteria en doelgroepkenmerken, dat enkele criteria duidelijker omschreven moeten worden, dat de overwegingen verder gespecificeerd moeten worden in de methodiek en als laatste dat er een grondigere analyse van krachten en problemen van het gezin moet worden gemaakt in het indicatieproces.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Assen, A.G. van
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 04 Feb 2025 11:22
Last Modified: 04 Feb 2025 11:22
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4583

Actions (login required)

View Item View Item