Javascript must be enabled for the correct page display

De Invloed van ADHD-Symptomen op de Psychologische Basisbehoeften van Studenten: de rol van Geslachtsverschillen en Internaliserende Symptomen

Sivic, Emina (2025) De Invloed van ADHD-Symptomen op de Psychologische Basisbehoeften van Studenten: de rol van Geslachtsverschillen en Internaliserende Symptomen. Bachelor thesis, Psychology.

[img] Text
E.SivicS4378458Bachelorthese-1.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (290kB)

Abstract

Het doel van het huidige onderzoek was om de relatie tussen de bevrediging en frustratie van psychologische basisbehoeften (competentie, autonomie en verbondenheid) en ADHD-symptomen te onderzoeken. Daarbij werd er ook gekeken of geslacht en internaliserende symptomen een rol spelen in deze relatie. In totaal werden 85 psychologiestudenten (68 vrouwen en 17 mannen) tussen de 17 en 29 jaar onderzocht. ADHD-symptomen zijn gemeten met de ADHD Rating Scale, behoeftebevrediging- en frustratie zijn gemeten met de Basic Psychological Need Satisfaction and Need Frustration Scale en internaliserende symptomen met de Depression, Anxiety, and Stress Scale—21. Gezien de steekproefomvang, zijn de ADHD-symptoomgroepen ingedeeld op basis van een mediaansplitsing van de ADHD-symptoomscores. Verschillen tussen hoge en lage ADHD-symptoomgroepen en geslacht zijn geanalyseerd door middel van groepsvergelijkingen en een hiërarchische regressieanalyse is uitgevoerd om te kijken of internaliserende symptomen en geslacht de verschillen in behoeftebevrediging en -frustratie kunnen verklaren. De resultaten tonen aan dat de hoge ADHD-symptoomgroep meer frustratie en minder bevrediging ervaart en dat deze relatie verklaard wordt door internaliserende symptomen. Daarnaast ervaren vrouwen meer autonomiebevrediging dan mannen. Concluderend hebben ADHD-symptomen een invloed op hoe studenten hun behoeftebevrediging en -frustratie ervaren, waarbij zowel symptomen van angst en depressie als geslacht een rol spelen. Beperkingen van dit onderzoek zijn de beperkte generaliseerbaarheid en het gebruik van een mediaansplitsing bij het verdelen van de groepen. Verdere studies zijn nodig om de onderliggende mechanismen van deze relaties beter te begrijpen en effectieve ondersteuning te ontwikkelen voor studenten om hun motivatie en welzijn te verbeteren.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Fuermaier, A.B.M. and Jelsma, L.D.
Degree programme: Psychology
Differentiation route: None [Bachelor Psychology]
Date Deposited: 14 Mar 2025 14:53
Last Modified: 14 Mar 2025 14:53
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4767

Actions (login required)

View Item View Item