Javascript must be enabled for the correct page display

Kunst als Katalysator in de Zorg: een kwalitatief onderzoek naar de rol van muziek in de zorg bij de interpersoonlijke relaties tussen zorgverleners.

Meulen, Anna van der (2025) Kunst als Katalysator in de Zorg: een kwalitatief onderzoek naar de rol van muziek in de zorg bij de interpersoonlijke relaties tussen zorgverleners. Master thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
EindversiemasterscriptieAvdMeulen.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Onderhevig aan economische belangen, technologische ontwikkelingen, een toenemende zorgvraag en groeiende personeelstekorten zijn de interacties tussen zorgverleners en patiënten in de gezondheidszorg steeds functioneler geworden. Toch blijft menselijk contact met patiënten een essentieel onderdeel van het verlenen van zorg. Door deze ontwikkelingen dreigt de ziel uit het vak te verdwijnen, wat de behoefte aan een meer persoonsgerichte gezondheidszorg vergroot. Het toepassen van kunst in de zorg zou deze verschuiving kunnen ondersteunen, waarbij al veel bekend is over de impact van muziek. De invloed van muziek in de zorg op zorgverleners en het zorgteam is nog relatief onduidelijk. Dit onderzoek verkent de potentie van het toepassen van muziek in de zorg verder, door zich te richten op de ervaringen van zorgverleners met muziek in de zorg en de rol ervan bij interpersoonlijke relaties tussen zorgverleners. Deze onderlinge relaties zijn van belang voor zowel het welzijn van de zorgverleners als de kwaliteit van de zorg. Het onderzoek is uitgevoerd door middel van semigestructureerde interviews met tien zorgverleners werkzaam in een verpleeginstelling in Noord-Nederland, die ervaring hebben met muziek in de zorg. De interviews zijn vervolgens geanalyseerd met een thematische analyse. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de participanten (zeer) goede ervaringen hebben met muziek in de zorg, waarbij ze sterk gericht zijn op hoe het cliënten kan helpen. Dit kan hen gevoelens van blijheid, voldoening en ontroering geven. Muziek in de zorg lijkt bovendien zowel de zorgverleners als de zorgverlening te kunnen ondersteunen. De positieve gevoelens kunnen participanten bijvoorbeeld energie en veerkracht geven. Daarnaast helpt muziek in de zorg zorgverleners om ontoegankelijke cliënten beter zorg te geven en faciliteert het menselijk contact. Op basis van de resultaten kan echter nog niet met zekerheid worden bepaald hoe muziek in de zorg de interpersoonlijke relaties tussen zorgverleners beïnvloedt. Wel zijn er enige aanwijzingen gevonden dat de sfeer in het team positiever en relaxter is na muzieksessies, zorgverleners leuke en informele gesprekken hebben met elkaar naderhand, en de lijnen tussen verschillende disciplines in de verpleeginstelling korter worden. De bevindingen nodigen uit voor vervolgonderzoek en een bredere toepassing van muziek in de zorg in de praktijk, waarvoor het onderzoek een aantal aanknopingspunten biedt. Voor zowel vervolgonderzoek als de praktijk zou een belangrijke volgende stap zijn om meer aandacht te besteden aan de betrokkenheid van zorgverleners.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Steverink, B.J.M. and Tol, D.G. van
Degree programme: Sociology
Differentiation route: Sociologie van Gezondheid, Zorg en Welzijn [Master Sociology]
Date Deposited: 19 Mar 2025 13:55
Last Modified: 19 Mar 2025 13:55
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4777

Actions (login required)

View Item View Item