Javascript must be enabled for the correct page display

De invloed van de ouder-kindrelatie uit de eigen jeugd op mind-mindedness: Invloed van het temperament van het kind en de ouder

Borgdorff, Janneke (2025) De invloed van de ouder-kindrelatie uit de eigen jeugd op mind-mindedness: Invloed van het temperament van het kind en de ouder. Master thesis, Pedagogical and Educational Sciences.

[img] Text
BorgdorffS2737213MM.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (553kB)

Abstract

Samenvatting Achtergrond: Mind-mindedness verwijst naar het vermogen van ouders om de mentale en emotionele toestanden van hun kind te herkennen en hierop adequaat in te spelen. Dit is een belangrijke factor in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Hoewel bekend is dat mind-mindedness samenhangt met veilige hechting en sociale competentie, is er nog weinig inzicht in de factoren die de mate van mind-mindedness beïnvloeden. Doel: Dit onderzoek richt zich op de invloed van de ervaren warmte en de ervaren afwijzing in de ouder-kindrelatie in de jeugd van de ouder en het temperament van zowel ouder als kind op mind-mindedness in het ouderschap. Methode: Data werden geanalyseerd uit de TRAILS- en TRAILS-Next-cohorten, met een steekproef van 67 ouders en hun kinderen. Mind-mindedness werd gemeten via video-opnames van ouder-kindinteracties, terwijl de ervaren kwaliteit van de ouder-kindrelatie in de jeugd, het temperament van de ouder en het temperament van het kind werden gemeten met gevalideerde vragenlijsten. Resultaten: De regressieanalyses lieten geen significante effecten zien van de ervaren warmte en de ervaren afwijzing in de ouder-kindrelatie in de jeugd op mind-mindedness, ook niet wanneer werd gecorrigeerd voor het temperament van de ouder en het temperament van het kind. Wel werden er significante correlaties gevonden tussen de kwaliteit van de ouder-kindrelatie in de jeugd en temperament. Conclusie: De resultaten suggereren dat mind-mindedness minder afhankelijk is van opvoedfactoren uit de jeugd en mogelijk sterker wordt beïnvloed door andere factoren, zoals contextuele- en sociale factoren. Toekomst onderzoek zou met een grotere steekproef, bredere intergenerationele en contextuele factoren kunnen onderzoeken om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van mind-mindedness.

Item Type: Thesis (Master)
Supervisor name: Sluiter-Oerlemans, A.M.
Degree programme: Pedagogical and Educational Sciences
Differentiation route: Orthopedagogiek [Master Pedagogical and Educational Sciences]
Date Deposited: 01 Apr 2025 09:19
Last Modified: 01 Apr 2025 09:19
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/4801

Actions (login required)

View Item View Item