Stevens, Benjamin (2025) Van koe naar kikkererwt: de invloeden van woonplaats & opleidingsniveau op hoeveel vlees Nederlanders consumeren. Bachelor thesis, Sociology.
|
Text
BenjaminStevensEindversieBAW.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Een van de grootste bijdragers aan de klimaatcrisis is de agrarische sector en dan met name de rol die de vleesindustrie hierin speelt. Eén van de manieren om dit probleem op te lossen is het verminderen van onze vleesconsumptie en over te stappen op een dieet bestaande uit plantaardige eiwitten. Daarnaast hangen er veel medische risico’s aan het te veel eten van (bewerkt) vlees. In Nederland is, net als in andere landen, vlees eten nog steeds de norm en is maar een klein deel van de bevolking vegetariër of veganist. Om te achterhalen waarom er nog veel vlees wordt geconsumeerd moet er worden gekeken naar de sociologische redenen hierachter. In dit onderzoek wordt een vergrootglas gelegd op de invloeden van Nederlanders hun woonplaats. Hierbij wordt de invloed van verschillende opleidingsniveaus meegenomen. Met deze sociologische aspecten wordt er onderzocht wat hun invloeden zijn op hoeveel vlees er wordt geconsumeerd en hoe dit kan worden verklaard. De verwachting is dat mensen uit steden en hoogopgeleiden minder vlees consumeren. Om dit te onderzoeken is er gebruik gemaakt van een grote dataset van ProVeg met 9842 respondenten, gebaseerd op een online vragenlijst afgenomen tussen juli en augustus 2023. Hiermee is naast een literatuuronderzoek een statistische logistische regressieanalyse uitgevoerd om te onderzoeken wat de invloeden zijn van woonplaats en opleidingsniveau op de vleesconsumptie van Nederlanders. Hieruit blijkt dat zowel woonplaats als opleidingsniveau invloed hebben op hoeveel vlees iemand consumeert. Wanneer iemand stedelijk woont is de kans om minder vlees te consumeren groter. Hetzelfde effect geldt voor opleidingsniveau, waarbij hogeropgeleiden een grotere kans hebben om minder vlees te consumeren. De resultaten laten daardoor zien dat er tussen verschillende bevolkingsgroepen, verschillende hoeveelheden vlees wordt geconsumeerd en er nog onwetendheid kan zijn over de verscheidene negatieve gevolgen van de vleesindustrie voor mens en maatschappij.
Item Type: | Thesis (Bachelor) |
---|---|
Supervisor name: | Veen, K. van |
Degree programme: | Sociology |
Differentiation route: | None [Bachelor Sociology] |
Date Deposited: | 02 Jul 2025 09:01 |
Last Modified: | 02 Jul 2025 09:01 |
URI: | http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/5194 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |