Javascript must be enabled for the correct page display

Vlees op het menu? Verschillen in type vleesconsument verklaard door stedelijkheidsgraad van woonplaats en eenvoud van rondkomen.

Jochems, Eline (2025) Vlees op het menu? Verschillen in type vleesconsument verklaard door stedelijkheidsgraad van woonplaats en eenvoud van rondkomen. Bachelor thesis, Sociology.

[img]
Preview
Text
Jochems---Vlees-op-het-menu.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Vleesconsumptie heeft een aanzienlijke negatieve impact op zowel de gezondheid als het milieu. Toch is er een recente stagnatie van de daling van de vleesconsumptie in Nederland. Effectief beleid rond vleesconsumptie vraagt om een goed begrip van de onderliggende beïnvloedende factoren, evenals van de verschillende doelgroepen waarop deze factoren inspelen. Dit onderzoek kijkt daarom naar de verschillen in type vleesconsumenten in Nederland, specifiek naar de invloed van stedelijkheidsgraad en eenvoud van rondkomen hierop. De onderzoeksvraag luidt: In welke mate beïnvloeden de stedelijkheidgraad van woonplaats en de financiële situatie het type vleesconsument en in hoeverre hangt het stedelijkheidgraadseffect af van de financiële situatie? Met een logistische analyse wordt hier het Type vleesconsument voorspelt uit Stedelijkheidsgraad en Rondkomen, gecontroleerd voor Leeftijd en Geslacht. Het interactie-effect tussen Stedelijkheidsgraad en Rondkomen is tevens meegenomen en er is gekeken naar een mogelijk modererende werking van Rondkomen. De data, verzameld in 2024 via een online vragenlijst van ProVeg, omvat 8835 respondenten. Deze steekproef wordt als representatief gezien voor de Nederlandse volwassen bevolking. De resultaten ondersteunen de vooropgestelde hypotheses: een hogere stedelijkheidsgraad hangt significant samen met een lagere kans op een reguliere vleesconsumptie (p<0,001). Eveneens, eenvoudiger kunnen rondkomen verkleint deze kans significant (p<0,001). Het verwachte interactie-effect (het stedelijkheidseffect wordt sterker wanneer iemand eenvoudiger kan rondkomen) werd niet significant gevonden en lijkt zelfs omgekeerd: het stedelijkheidseffect op minder of geen vleesconsument zijn, neemt af naarmate men eenvoudiger kan rondkomen (p=0,411). Mannen zijn significant vaker een reguliere vleesconsument dan vrouwen (p<0,001). Ouder worden verlaagd de kans om een reguliere vleesconsument te zijn, maar dit effect is erg klein en niet significant (p=0,266). Belangrijke beperkingen betreffen de meting van 'Rondkomen' met één subjectieve vraag en de brede categorisering van 'Type vleesconsument'. Concluderend zijn stedelijkheidsgraad en financiële situatie significante factoren in het voorspellen van het type vleesconsument. Beleid gericht op de vermindering van de vleesconsumptie moet rekening houden met deze verschillen, bijvoorbeeld door aanbod buiten steden te vergroten en financiële drempels te verlagen voor mensen met een beperkter budget.

Item Type: Thesis (Bachelor)
Supervisor name: Veen, K. van
Degree programme: Sociology
Differentiation route: None [Bachelor Sociology]
Date Deposited: 07 Jul 2025 13:38
Last Modified: 07 Jul 2025 13:38
URI: http://gmwpublic.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/5338

Actions (login required)

View Item View Item